Een projectmanager kan een project maken of breken. Opdrachtgevers weten dit uit ervaring. Het kost hen dan ook niet voor niets vaak hoofdbrekens om de juiste man/vrouw op het project te krijgen. Een verkeerde keuze betekent immers vaak een mislukt project.

Projecten zijn teamwerk. Maar waarom ben jij als projectmanager dan toch zo bepalend  voor het succes van het project? Dat komt doordat het persoonlijk leiderschap dat jij toont als projectmanager het gedrag van je hele team beïnvloedt.

Ik zal je dat uitleggen aan de hand van drie voorbeelden.

Invloed op je eigen gedrag

Andere mensen kun je lastig veranderen. Die ervaring heb je ongetwijfeld ook. Natuurlijk doen we een poging om dat voor elkaar te krijgen, maar het effect van jouw actie op het gedrag van de ander blijft ongewis. Je invloed op die ander is nou eenmaal beperkt. Voor het gedrag dat je zelf vertoont is dat anders. Jij bent als mens in staat om 100% invloed uit te oefenen op je eigen emoties en de bijbehorende gedragingen.

Door je als projectleider anders op te stellen en te gedragen, gaat de buitenwereld anders op jou reageren. En als je dat op de juiste manier doet, is de kans groot dat anderen hierdoor gaan doen wat je graag wilt dat ze doen. Kortom: als je jezelf goed kunt managen, oftewel persoonlijke leiderschap toont, ben je ook in staat om veel voor elkaar te krijgen bij je projectteamleden en vervolgens de gevraagde resultaten te realiseren.

Energieniveau

Jouw energieniveau is ook van invloed. Je kent het wel: als je op een probleem stuit na een lange werkweek valt dat soms rauw op je dak en zie je de oplossing niet. Krijg je diezelfde vraag aan het begin van deze week, dan los je het zo op. Een hoog energieniveau betekent dat je makkelijker oplossingen vindt voor de vraagstukken waar je voor staat.

Jouw energieniveau beïnvloedt ook nog eens het energieniveau van je teamleden. Als je vol enthousiasme een verhaal vertelt, worden anderen ook enthousiast. Als je er met twijfels instaat, kun je er de klok op gelijk zetten dat je teamleden gaan twijfelen. Als jij dus in staat bent om je eigen twijfels en onzekerheid om te zetten in vertrouwen, heeft dat een krachtig positief effect op hoe jouw team de situatie beleeft. Ook in een dergelijke situatie geeft jouw persoonlijk leiderschap dus de doorslag.

Persoonlijk leiderschap

Daarnaast speelt bij vernieuwing  jouw persoonlijk leiderschap een belangrijke rol. Als je je team vraagt om open te staan voor een nieuwe aanpak en de route buiten de comfortzone te gaan bewandelen, is het niet vreemd dat ze in eerste instantie terughoudend zijn. Misschien zijn er zelfs een aantal mensen die direct de hakken in het zand zetten.

Jouw vermogen om die weerstand te kunnen zien als iets menselijks en hen persoonlijk aan te moedigen om die stappen toch te gaan zetten die nieuw voor ze zijn, is wat ze nodig hebben. Ook hier bepaalt de mate waarin jij persoonlijk leiderschap toont of je team gaat vliegen of met de hakken in het zand blijft staan.

Projectmanagers geheimen

Je ziet dus dat de manier waarop jij in je project staat, hoe jij je als projectmanager voelt en hoe jij je gedraagt, het functioneren van de mensen waar je mee samenwerkt in grote mate beïnvloedt en daarmee dus de resultaten die je bereikt.

Als projectcoach begeleid ik projectmanagers die hun persoonlijk leiderschap willen vergroten. Ik heb over dit onderwerp het boek Projectmanagers geheimen geschreven. In dit boek laat ik je zien hoe jij met jouw denken, emoties en gedrag de uitkomsten van je maatschappelijk project kunt sturen en ik geef je concrete handvatten om direct met het vergroten van jouw persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan.

Als je namelijk gaat zien dat jijzelf de belangrijkste reden bent dat je project lukt en ook nog eens werkt aan het vergroten van je persoonlijk leiderschap, is de kans vele malen groter dat je project gaat lukken.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!