De acht bouwstenen waarmee je je project laat slagen -

Als jij trekt aan een maatschappelijk project, dan weet je uit ervaring hoe complex en lastig dit soort projecten soms zijn. In gesprek met bewoners. Samenwerkingspartners die je aan boord wilt krijgen. Je eigen opdrachtgever tevreden houden. En dan ook nog eens schakelen met de andere afdelingen van je organisatie.

Soms heb je het gevoel dat je een octopus met acht poten moet zijn, om alles tegelijk aan te kunnen sturen. Voor je het weet raken je poten in elkaar verstrikt…

Als dit herkenbaar voor je is, weet dan dat dat komt omdat  je project alleen kan slagen als acht bouwstenen op een passende manier zijn ingevuld.

Projectmanagers geheimen

Toen ik zelf werkte als projectmanager aan maatschappelijke projecten waren er altijd al een aantal elementen waar ik naar keek. De samenwerking met bewoners of het proces zijn daar voorbeelden van. Dat waren onmisbare bouwstenen die ik in ieder project terugzag. En zo kon ik er nog zes benoemen.

Toen ik werkte aan mijn boek Projectmanagers geheimen wilde ik wel eens weten of ik de enige was die acht bouwstenen herkende. Die elementen stonden immers in geen enkel theorie-boekje genoemd. Hooguit een aantal van de acht. Ik heb toen gesprekken gevoerd met 30 projectmanagers die mij vertelde over hun project. Prachtige verhalen over wat gelukt was en welke rol ze daar zelf in gespeeld hadden. En vervolgens een helse klus om al die informatie te verwerken. Dat had ik flink onderschat.

P8® Projectaanpak

De moeite was echter niet voor niets. In die gesprekken kwamen de acht bouwstenen uit de P8® Projectaanpak iedere keer weer terug. In het ene project lag de nadruk meer op het ene element, een andere keer was er weer een ander element dat de boventoon voerde. Maar alle acht speelden in alle projecten een rol. Een van de projectmanagers had dan ook de volgende reactie op het boek:

‘Ik zie mijn aanpak en manier van werken terug in je boek. Het is mooi om te zien hoe een aanpak die voor mij een soort tweede natuur is geworden en waarvan ik me niet eens meer bewust ben, zo helder op papier staat. Het brengt het project heel dicht bij jezelf, maakt het menselijk en dat maakt het uiteindelijke herkenbaar en werkbaar voor projectmanagers.’

Door deze uitspraak wist ik zeker dat de P8® Projectaanpak waardevol is. Van waarde voor iedereen die werkt aan maatschappelijke projecten, omdat het je echt helpt om ook jouw project te realiseren. Ook als je project zeer weerbarstig is.

Boek

Wil je hier mee over weten? Bestel Projectmanagers geheimen via www.marielledegroot.nl/projectmanagersgeheimen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.