De belangrijkste bouwsteen voor een geslaagd project -

Je hebt de juiste opleiding in de pocket. Daarnaast enkele jaren werkervaring als projectmanager. Je bent gedreven om het goed te doen.
En toch lukt het je niet om je project te realiseren zoals jij dat voor ogen had. Herkenbaar?

Dat komt omdat jij jezelf nog niet ziet als het belangrijkste instrument om je project te laten slagen.

Committeren

Werken aan projecten betekent werken aan een opgave die de wereld verandert. Jij als projectmanager wilt de kloof overbruggen tussen de huidige situatie en de situatie waar je naar toe wilt. Er zijn vele uitkomsten mogelijk. Geslaagde, en minder geslaagde uitkomsten.

De schrijvers van het lijvige standaardwerk voor projectmanagement Projectmatig Creëren 2.0 zijn er duidelijk over: projectmanagers die een sterk geloof hebben in de uitkomst en zich committeren aan de gewenste eindresultaat zijn in staat om dit resultaat te behalen. Zij doen in plaats van dat ze proberen. Ze rusten niet tot de juiste route is gevonden en het eindresultaat in handen hebben.

Project realiseren

Zelf heb ik dat ook zo ervaren. Mijn eerste 15 jaar als projectmanager waren op zijn zachtst gezegd weinig succesvol. Project na project strandde. Er was te weinig budget, de timing was niet goed of die ene partij werkte niet mee: ik kon altijd wel weer een goede reden bedenken waardoor dit kwam.

Pas toen ik een coach in de arm nam die mij leerde naar mijzelf te kijken, verantwoordelijkheid te nemen voor mijn behaalde resultaten en hier van te leren, gebeurde er iets anders. Kort daarna en realiseerde ik mijn eerste project. En omdat half Nederland is komen kijken, durf ik ook nog wel te stellen dat dat project viel in de categorie ‘geslaagd’.

Vervolgens lukte ieder project of sociale onderneming waar ik daarna als projectleider aan werkte. Dat ging niet zonder slag of stoot. Integendeel: ik heb behoorlijk wat binnensmonds gevloekt en slapeloze nachten gehad, om de volgende ochtend er toch weer de schouders onder te zetten. Weten waar je het voor doet en jezelf kunnen herpakken, maakte dat ik door kon gaan en uiteindelijk de doelen behaalde die ik wilde behalen

Ontwikkelen

Geloof me, ik ben echt geen wezen met bovenaardse krachten. Ik ben een moeder van drie kinderen die het het liefste gewoon goed wil doen. Mijzelf committeren heb ik geleerd. Ik heb het mijzelf stapsgewijs eigen gemaakt door te kijken naar hoe anderen dat doen, trainingen te volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en vervolgens heel veel te oefenen. Dat kun jij ook doen. Investeren in jezelf, zodat je:

  • Jezelf echt kunt verbinden aan een opgave;
  • Geloof en vertrouwen hebt in de uitkomst waar iedereen van droomt;
  • Je enthousiasme op peil kunt houden en blijvend in kunt zetten om de boel in beweging te krijgen;
  • Buiten kunt gaan spelen als iedereen van je verwacht dat je binnen blijft;
  • Door kunt gaan als het lastig of beangstigend wordt.

Resultaatgericht

Ik weet dat we het in projectmanagementland weinig hebben over deze onderwerpen. Zinnen als hoe je werkt aan het vergroten van je ‘geloof en commitment’ klinken als Russisch. Iets voor van die zweverige types die van een andere planeet komen. Resultaatgericht als ik ben, wil ik daar verandering in brengen. Daarom heb ik het boek Projectmanagers geheimen geschreven.

Ik wil dat iedere projectmanager die werkt aan een maatschappelijk project, kennis heeft van dit onderwerp, leert hoe je werkt aan je geloof in een uitkomst en hoe je jezelf met hart en ziel verbindt aan je maatschappelijke project. Gewoon omdat daar de sleutel zit om hele mooie resultaten te kunnen boeken.

Bestel Projectmanagers geheimen daarom via www.marielledegroot.nl/projectmanagersgeheimen.
Als je het boek liever koopt in de winkel ondersteun dan je lokale boekhandel of bestel het online bij sociale onderneming Youbedo.

Ik wens je veel leesplezier en inspiratie toe!

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.