Als projectmanager van een maatschappelijk project werk je vaak met methodieken zoals ABCD, Factor C, canvas businessmodellen of verandertheorieën. Dat geeft je houvast en helpt je om de juiste stappen te nemen. Dat wil echter nog niet zeggen dat het je ook lukt om van het project een succes te maken. Er ontbreekt namelijk nog iets.

Naast een gedegen aanpak voor je project, is namelijk energie nodig om een project te laten slagen. Energie fungeert als motor voor je project en zet je project ’in zijn vooruit’. Als er sprake is van energielekken, is de kans groot dat het energieniveau te laag is. Hierdoor loopt die motor, en dus je project, niet lekker.

Vaak herkennen we energielekken niet, omdat we nooit op die manier hebben leren kijken. Hieronder beschrijf ik daarom een vijftal voorbeelden van energielekken die ik vaak tegenkom in projecten, zodat jij ze vanaf nu wel kan herkennen:

1. Werken op een manier die niet zo goed bij je past

Als jij als projectmanager doet wat je graag wilt doen en de taken uitvoert die bij je passen, ervaar je positieve energie. Het tegenovergestelde herken je waarschijnlijk ook: je werkt dan aan een project waarin allerlei taken op je bordje liggen waarvan je hart niet sneller gaat kloppen, maar die toch moeten gebeuren. Als je project dan ook nog eens zwaar voelt, is er sprake van een energielek.

2. Onvoldoende commitment

Een plan maken is één. Een plan uitvoeren is nog een ander verhaal. Onzekerheid, weerstand of angst horen bij de fase waarin je van plan naar uitvoering gaat. Om daar doorheen te komen, is commitment nodig van jou en je projectteamleden. Als je commitment nog onvoldoende is, merk je dat direct in je project in de vorm van twijfel of traagheid. Dat is een signaal dat er sprake is van een energielek.

3. Het ontbreken van steun

De meeste projectmanagers presteren beter als ze zich gesteund voelen door hun projectteam, hun leidinggevende, hun opdrachtgever, een collega of een projectcoach. Vind jij dat je het alleen moet kunnen of dat je geen hulp mag vragen? Of denk jij dat je het als projectmanager toch ook zelf moet kunnen? De kans is dan groot dat je energie ongemerkt weglekt.

4. Ondermijnende communicatie met jezelf

‘Ik kan dat niet’, ‘Straks val ik door de mand’. Of: ‘Wat denken ze wel niet van me als ik dat ga doen?’ Deze verhalen in je hoofd kunnen je tegenhouden om te doen wat nodig is. Dat is menselijk en gebeurt zonder dat je het soms zelfs door hebt. Je gaat dan bijvoorbeeld acties uitstellen. Dat is een signaal dat je energie verliest.

5. Miscommunicatie met anderen

Terwijl je met de ene persoon zonder probleem soepel door de bocht gaat, heb je bij die andere persoon steeds het idee dat jullie allebei op een andere planeet zitten. Telkens weer miscommunicatie, irritatie over en weer, of het gevoel dat je niet gehoord of begrepen wordt, ondanks dat je toch heel duidelijk bent geweest. Ik hoef je niet uit te leggen hoeveel energie dat kost.

P8® Projecttest

Als je een van bovenstaande energielekken herkent, dan is het zinvol om te kijken hoe dat komt en wat je er aan kan doen. Dat kan je zelf onderzoeken met behulp van de P8® Projecttest. Aan het einde van de test krijg je een overzicht van de energielekken die in jouw project een rol spelen en geef ik je handvatten om de energielekken aan te pakken.

Zo verhoog je het energieniveau in je project en zorg je er voor dat de motor van je project weer lekker gaat draaien.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!