Een vreemde eend in de bijt - Mariëlle de Groot - Projectcoach
Heb jij soms het gevoel dat je anders bent dan je collega’s? Dat je niet zoals je collega’s een kei bent in hard onderhandelen. Iemand die zijn project onder controle heeft en de afgesproken resultaten boekt.

Eigenlijk gaan jouw projecten daar ook niet over. Verbinden, mensen enthousiasmeren of co-creatie, dat past veel beter bij jou. Je weet dat dat voor je organisatie belangrijk is. Het staat immers in ieder beleidsplan te lezen. En toch voel je je binnen je organisatie soms een vreemde eend in de bijt.

Complex

Dat komt omdat het werken aan een maatschappelijk project om andere vaardigheden vraagt. Vaardigheden die je meer technische collega’s vaak niet in huis hebben en soft vinden.

In de periode dat ik werkte bij een afdeling vastgoedontwikkeling was ik ook zo’n vreemde eend in de bijt. Ik snapte er helemaal niks van hoe mijn collega’s allemaal gestaag resultaten boekten met hun nieuwbouwprojecten en groot onderhoudsprojecten. Mijn projecten gingen over maatschappelijk vastgoed, herstructureringen van wijken, stadslandbouw en ontmoetingsplekken. Ze waren altijd complex, veel partijen, nog meer bewoners en altijd gedoe. Ik volgde braaf mijn cursus GOTIKR. Dat gaf me vooral inzicht in hoe ik een project binnen door de besluitvorming heen kon krijgen. Maar buiten in het veld, zaten deze methodieken me vaak in de weg.

Maatschappelijke projecten

Maatschappelijke projecten hebben nu eenmaal meer weg van processen dan van projecten. Er is een doel en je bedenkt een aanpak, maar hoe je daar komt is vooraf niet te bepalen. Al laverend kwam ik er vaak achter wat werkte. Je inleven in een ander, voelen wat er speelt, je communicatie aan laten sluiten bij een ander en weten hoe je weer energie kan organiseren in een proces dat dreigt vast te lopen, dat hielp mij verder.

En ik ontdekte dat kennis van psychologie, communicatie en groepsprocessen daarbij pas echt helpend waren. Laat dat nou net de vakgebieden zijn waar mijn vaak technische collega’s het liefste ver vandaan bleven. En waar ze een duidelijke mening over hadden: al dat softe gedoe. Nogal wiedes dat ik me in deze context een vreemde eend in de bijt voelde. En dat zou zo maar de reden kunnen zijn dat jij dat op dezelfde manier ervaart.

Coaching

Dat gevoel anders te zijn, maakt ook tegelijkertijd duidelijk dat jouw project vraagt om andere vaardigheden dan de kwaliteiten die je collega’s in huis hebben. Speciaal voor al die sociale projectmanagers die ‘anders zijn’, heb ik daarom een coachingsprogramma ontwikkeld dat je daarbij kan helpen.

Kijk maar eens op deze pagina voor meer informatie. In een vrijblijvend adviesgesprek denk ik graag met je mee over wat jij zou willen leren. En hoe jij de vaardigheden kan gaan ontwikkelen die je gaan helpen om je maatschappelijke project met plezier en zelfvertrouwen te kunnen realiseren.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Chat openen
Stuur me gerust een berichtje!