Je wilt je project ontwikkelen samen met bewoners. En je hebt een aantal goede ideeën over hoe je dit kunt doen. Ideeën die vernieuwend zijn. Toch ervaar je telkens als je hierover begint, weerstand bij je collega’s.
Ze zien het niet zitten.
Te onzeker.
Te risicovol.
Je baalt, zo komt er van jouw mooie ideeën niks  terecht.

Als je dat herkent, weet dan dat dat waarschijnlijk komt omdat je nog onvoldoende kleur durft te bekennen over hoe jij wilt werken.

Vernieuwend

Maatschappelijke projecten zijn vaak projecten die vragen om een vernieuwende manier van werken. Dat is leuk om te doen, maar tegelijkertijd ook spannend. Je weet namelijk niet of jouw aanpak gaat werken. Vernieuwing betekent immers experimenteren, fouten maken en er achter komen wat wel werkt.

Jouw collega’s zien dat ook. Het is dan ook niet zo gek dat ze de door jouw voorgestelde route als spannend ervaren. Of ze voelen jouw onzekerheid over of het wel gaat lukken. Ze stellen zich vervolgens terughoudend op. De meeste mensen willen het immers graag goed doen, zeker als je in een politiek gevoelige omgeving werkt.

Kleur bekennen

Een innovatieve aanpak vraagt dan ook van jou als projectmanager dat je er vol voor gaat. Dat je het gevoel, dat dit de juiste route is, de ruimte geeft. Zelfs als je niet zeker weet of dit wel echt het geval is. Die gedachte veroorzaakt waarschijnlijk direct een gevoel van stress bij je. Het is dan ook heel logisch dat jij je kleur nog niet vol durft te bekennen over hoe jij wilt werken.

Zodra jij echter je hart gaat volgen door de aanpak te gebruiken waar jij geloof in hebt en de onzekerheid en druk die daarbij hoort kunt accepteren, wordt alles anders. Dan beken je wel vol kleur. Het is jouw uitdaging om leren te gaan staan voor  de manier waarop jij dit project wilt aanpakken. En manieren te vinden om de bijkomende spanning te handelen.

Dat is een lastig proces. En soms ook een eenzaam proces. Daarom help ik als projectcoach projectmanagers hierbij, zodat ze in staat zijn om te gaan doen wat nodig is om hun project te laten slagen.

Projectcoaching

Wil jij meer weten over projectcoaching? Kijk dan op www.marielledegroot.nl/projectcoaching. Daar leg ik uit hoe het werkt en wat het jou kan opleveren.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!