Praten ze bij jouw project ook lange tijd in rondjes? Eindeloos intern overleg. Terwijl het inmiddels 5 voor 12 is. Je weet echt wel dat er nu iets moet gebeuren. En toch gebeurt het niet.

Je bent niet de enige projectmanager die hier tegenaan loopt. Dat wordt veroorzaakt doordat we ons focussen op het einddoel in plaats van op de eerstvolgende stap.

In gesprek met bewoners

Laten we de energietransities als voorbeeld nemen. Complexe en ingewikkelde projecten met veel verschillende belangen. Omdat we niet weten hoe het project aan te vliegen, beginnen we bij onze eigen organisatie. Dat is al lastig genoeg. Vervolgens komen de professionele samenwerkingspartners er bij. Dat maakt het nog een stuk ingewikkelder. Ieder heeft immers zijn eigen belang.

De stap die we vaak overslaan is het gesprek met de bewoners. Met wie moet je in gesprek? Probeer ze maar eens te vinden. Dat is vaak de eerste belemmering. Wat hebben we ze dan te vertellen? Voor bewoners is het onderwerp vaak nog een ver van hun bed-show. Bovendien weten we zelf nog niet eens wat de beste oplossing is en wat we nu gaan doen.

Processen in rondjes

Dat is het moment waarop er twijfels ontstaan over de juistheid van de aanpak. Processen gaan in rondjes draaien. En gesprekken met bewoners blijven vervolgens uit. Door ons te richten op het eindplaatje, raken we in verwarring. We maken het te groot en te complex voor onszelf.

Het wazige eindplaatje roept immers meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Dat kan ook niet anders, want die bewoner beslist in dit soort projecten mee en is een onderdeel van de hele puzzel. Door het onduidelijke eindplaatje gaan we twijfelen aan onze aanpak en het is dan ook niet meer dan logisch dat wij, of onze bestuurders, niet door durven te pakken.

De eerstvolgende stap

Mahatma Ghandi zei hierover het volgende: ‘Iedere reis begint met een eerste stap’.
Als je in een impasse zit, focus je dan op de eerstvolgende stap. Een stap die behapbaar voor je is. Zodat je de onzekerheid die hiermee samenhangt kunt handelen. Vorm je beeld hoe die stap er uit ziet. Maak concreet wat je gaat doen.

En tackel alles, maar dan ook alles, wat je kan tegenhouden om die stap te zetten. Zorg dat er beweging komt. Hoe klein ook, zet die eerste stap. Ook als je geen idee hebt wat je dat gaat opleveren. Of als je geen idee hebt hoe het daarna verder moet. Het opzoeken van die bewoner gaat je  namelijk antwoorden geven die je helpen om de stap die daarna komt vorm te geven. Dat is het begin van een reis naar het einddoel.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!