Ken je dat gehaaste gevoel? Snel nog even dit afmaken.
Ook al zeg je tegen jezelf ‘Het is genoeg geweest’, je kunt jezelf maar lastig losmaken van je project. Zeker nu je veel vanuit huis werkt is het er niet beter op geworden. Als jij hier tegenaan loopt, weet dan dat dit komt omdat je het probleem probeert op te lossen met je hoofd.

Mentale activiteit

Je bent niet de enige die hier last van heeft. Aan het eind van de week had ik vaak dat gehaaste gevoel. Terwijl de rest van de familie aan het weekend begon, ging ik nog even door. Nog even afmaken, dacht ik dan.

Ik begreep natuurlijk ook wel dat het tijd was voor family-time. En dat mijn man en kinderen mijn gedrag niet konden waarderen. Het lukte me alleen niet om te stoppen. Ik ontdekte dat dat werd veroorzaakt omdat ik mijn gehaaste gevoel probeerde te corrigeren met mijn hoofd. En dat werkt niet. Mijn lijf zat namelijk in de doe-stand.

Dat is de stand die ontstaat als je bijvoorbeeld naar je to do-list kijkt en een overzicht wil hebben van wat je allemaal nog moet doen. Een mentale activiteit, van je hoofd dus.

Einstein

Einstein zegt hierover het volgende: ‘Je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waar het is ontstaan.’ Het helpt dus niet als je in de doe-stand staat om tegen jezelf te zeggen: ‘Volgende week is er weer een week’ of ‘Dat kan ook later’. Dat is namelijk een mentale activiteit en die voer je uit met je hoofd. Je lijf gaat dan vrolijk door met de acties waar je mee bezig was. Er is er dus iets anders nodig om uit die stand te komen.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen als je opmerkt dat je in de ‘dit moet nog af’-stand zit, is diep ademhalen. De eerste minuut zullen er zeker allerlei gedachten door je hoofd racen. Die laat je lekker voorbijgaan: je merkt ze op en besteed er geen aandacht aan. Je doet dit net zo lang totdat je je lijf voelt vertragen. En wees gerust: dat kan echt wel even duren!

Vertragen

Het bijzondere is dat als je je lijf enige tijd bezig laat zijn met een rustige, fysieke activiteit, er iets veranderd in je systeem. Je voelt je rustiger worden en je lijf komt in een andere stand: die van vertragen. Je zult merken dat het belang van je to-do-lijst mee verandert. Waarschijnlijk zakt het een flink aantal treden op de prioriteitenlijst. Terwijl die lijst zelf echt niet korter is geworden in die paar minuten dat je de oefening doet. Als je overgeschakeld bent naar de vertraagde stand is het vervolgens helemaal niet meer zo lastig om je to-do-lijstje los te laten en weekend te gaan vieren.

Dus als jij voor jezelf constateert dat je in de ‘dit-moet-nog-af-stand’ zit, kijk dan eens of het je lukt om je aandacht enkele minuten te verleggen naar je ademhaling. Zo help je jezelf om die overgang van actie naar rust te maken.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!