“Ik voel me soms nog zo onzeker in mijn rol als projectmanager, zelfs nu ik al een aantal jaren aan dit soort projecten werk.”

Dat hoor ik vaak in mijn gesprekken met projectmanagers. Het is eigenlijk ook niet zo gek dat je dat zo voelt. Waarschijnlijk ben jij namelijk iemand die het graag goed wil doen. Laat dat nou juist bij maatschappelijke projecten best lastig zijn om voor elkaar te krijgen. Ik zal je uitleggen waarom.

Iedere keer anders

Maatschappelijke projecten zijn iedere keer anders. Andere wijk of bewoners. Andere opgave. Andere partijen waar je mee samenwerkt. Er is niet een aanpak die altijd werkt. Dit soort projecten vragen namelijk om maatwerk. En dat betekent iedere keer weer zoeken naar wat werkt en wat passend is voor dit project.

Het is dus ook niet zo dat een aanpak waar jij vertrouwd mee bent van een eerder project, je direct een stevige basis geeft om ook een volgend project met succes te realiseren. Vaak betekent dat, dat je enige tijd in onzekerheid verkeerd voordat je de goede dingen kan doen.

Tegenstrijdige belangen

Als dat het enige was, dan was het nog wel te overzien. Wat ook meespeelt is dat je werkt met verschillende type mensen, van bewoner, ondernemer tot wethouder en alles wat daar tussenin zit. En dat je te maken hebt met tegenstrijdige belangen. Er speelt veel onderhuids. Zaken die je niet precies kan benoemen, maar die je wel voelt.

Denk bijvoorbeeld aan die momenten dat je de zwarte piet toegeschoven krijgt, dat het vertrouwen ontbreekt om samen een probleem op te willen lossen of partijen die achteroverleunen en verwachten dat jij het voor ze oplost. Als je dit niet goed in het snotje hebt, kan je daar aardig op leeglopen. Je voelt je energie weglekken en het wordt wiebelig onder je voeten.

Accepteren

Die combinatie met projecten die telkens anders zijn in een context waar veel onderhuids speelt maakt dat zelfs een ervaren projectmanager zich regelmatig onzeker voelt.

Wat kan helpen is dat je jezelf toestaat dat je het niet direct goed hoeft te doen. Accepteren dat je het nog niet weet en jezelf de tijd gunnen om te onderzoeken en te ontdekken wat hier nodig is en hoe je dit project gaat aanpakken. Een periode waarin je gaat leren hoe het werkt in dit project. Zo geef je jezelf de ruimte om uiteindelijk de goede dingen te kunnen gaan doen.

Voel je dat je daar wel wat hulp bij kan gebruiken, neem dan contact met me op. Ik help je graag!

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!