Druk, druk, druk… Een beetje projectmanager kent dat gevoel wel. Altijd weer een deadline. Altijd iets om bij te sturen. Afkoppelen, dat lukt je eigenlijk alleen tijdens een langere vakantie. Je snakt dan ook naar meer rust.

Als jouw hoofd ook bijna nooit stil staat, weet je dan ook dat je vanuit ontspanning een project kan managen. En dat dat vaak betere resultaten oplevert?

Continue onrust

Ik heb het ook jaren gedaan. Gaan, gaan, gaan… Meters maken.
Altijd het gevoel dat ik nog iets af wil maken. En als ik eerlijk ben: dat gaf met ook wel een lekker gevoel. Een gevoel van nuttig zijn. Er toen doen. Het gevolg was dat ik altijd gehaast was. Dat ik nergens echt tijd voor had. Terwijl ik bezig was met de ene actie, schoten me de acties door het hoofd die ook nog moesten. Continue onrust dus.

Tot het moment dat ik na enkele maanden corona geconfronteerd werd met een agenda die aanzienlijk leger was. Tijd om het wat rustiger aan te doen zou je zeggen. Even de balans opmaken. Integendeel: ik bleek het nog steeds druk te hebben. In mijn hoofd was ik nog steeds bezig met wat er moest gebeuren. En anders verzon ik wel weer iets om te doen. Bizar. Ik was verleerd om te ontspannen en te leven. Mijn systeem stond continue aan. Ik was zelf dus de grootste veroorzaker van mijn onrust. En ik ontdekte dat ik daar eigenlijk helemaal klaar mee was. Altijd maar jagen en klaar staan voor een ander. Waar was ik? Het kwartje viel als een baksteen.

Automatische piloot

Het lastige is alleen dat het patronen zijn. Patronen die inmiddels diep in mijn systeem waren ingesleten. Die wilde ik wel veranderen. Maar zodra ik de vrijheid nam om dat te doen, begon mijn lijf steeds harder te roepen dat ik weer een het werk moest. Ik voelde me schuldig. En ging vervolgens toch weer achter mijn bureau zitten om maar bezig te zijn.

Tot het moment dat mijn coach mij liet zien wat het effect was. Door altijd in de aan stand te staan smoor je je creativiteit. Je droogt letterlijk op. Je gaat draaien op de automatische piloot. Je vertrouwen in dat je weet dat je het juiste doet, verdwijnt. Je vermogen om aan te voelen wat voor mensen belangrijk is verdwijnt als sneeuw voor de zon. En dat is juist zo belangrijk om als coach projectmanagers goed te kunnen begeleiden. Daar schrok ik van. Dat was het moment waarop het roer echt om ging.

Rust en met beide pootjes op de grond

Ze gaf me oefeningen om weer tot rust en letterlijk met beide pootjes op de grond te komen. De belangrijkste opdracht was: ga iedere ochtend minstens een half uur wandelen. Dat had ik natuurlijk wel eens eerder bedacht, maar de drang om ’s morgens nadat ik de kinderen had weggebracht direct aan de slag te gaan, had me altijd belemmerd om dit ook te gaan doen. Die eerste dagen voelde ik me dan ook behoorlijk onwennig. Wat zullen ze wel niet van me denken? Bovendien was ik de enige die in dat park rondliep zonder hond. Ik kreeg zelfs de vraag: “Waar is je hond?” Ehhh, die heb ik niet.

Heldere inzichten

Die dagelijkse wandelingen leverden me veel op. Vaak was ik emotioneel en lukt het me om spanningen waarvan ik niet eens wist dat ik die bij me droeg los te laten. Ik kreeg vaak glasheldere inzichten. Over wat een klant nodig had. Of hoe ik iemand kon laten aanhaken op een project. Hoe ik mijn middelbare school puber beter kon helpen. Of ik voelde me gewoon ergens heel tevreden over en wist dat het goed was. Ik was eigenlijk verbaasd dat ik jaren zonder dit gevoel heb geleefd.

Vrolijke energie

En ik zie het vervolgens ook terug in de resultaten die ik zakelijk boek. Ik zit steviger in het zadel. Durf mijzelf te zijn en mijn echte verhaal te vertellen. Mijn klanten krijgen intensievere aandacht tijdens mijn coachingsgesprekken: ik ben er niet alleen met mijn hoofd, maar ook vol aanwezig met mijn hart. Mijn vrolijke energie waarmee ik zaken in beweging zet is helemaal terug. Dat merken de mensen om mij heen. Ik zie het ook: mensen haken aan, benaderen me en willen meedoen. Ik realiseerde me ook dat voor projectmanagers van maatschappelijke projecten hetzelfde geldt: hoe anders zou het zijn als zij projecten gaan managen vanuit rust en ontspanning?

Ruimte voor creativiteit

Ik weet dat veel projectmanagers in een overleefstand zitten. Dat ze altijd aan staan. Ze laten gebeuren en vinden dat dit bij ons vak hoort. We realiseren ons vaak niet wat de gevolgen daarvan zijn. Dat is ook lastig om te zien, omdat je natuurlijk niet kan weten hoe het is als je het anders gaat aanpakken. Zo blijven we op de oude plek omdat ons systeem het niet kan bevatten, hoe het zou zijn om vanuit ontspanning een project aan te sturen. Dat is zonde. Er kan namelijk veel meer uit je project komen, op het moment dat je wel ruimte geeft aan jouzelf als mens. De resultaten die je kan boeken in je project hangen immers samen met hoe jij in de race zit. Als jij weinig energie hebt, voelt je project als een worsteling. Als je geen ruimte hebt voor creativiteit, kan je geen problemen oplossen. Als jij twijfels hebt en weinig vertrouwen in de uitkomst, drie keer raden wat er dan gebeurt.

Projectleider

Als jij verandert, verander je daarmee dus direct de uitkomst van je project. Met rust en ontspanning voel je de tegenstroom in je project beter aan. Je hoort beter wat er niet gezegd wordt in een gesprek. Je ziet oplossingen als de gekozen route vastloopt. Je straalt vertrouwen uit naar je team als het lastig is. Ik hoef jou dan vast niet meer uit te leggen wat zo’n interne staat van jou als projectmanager gaat doen voor de uitkomst van je project. Projectleider is dan ook niet voor niets een van de acht bouwstenen van de P8® Projectaanpak.

Skills als projectmanager

Als je getriggerd bent door dit artikel en je skills als projectmanager wilt verbeteren, kom dan naar mijn online workshops ‘Grip op je project’. We gaan aan de slag met oefeningen die jouw interne staat veranderen, zodat je gaat ervaren wat voor effect dit heeft op jou en je project. Werken vanuit ontspanning is slechts een van de vaardigheden die je nodig hebt om je project en de bijbehorende onderwaterwereld van je project te kunnen managen. In de workshop laat ik je aan de hand van de P8® Projectaanpak zien welke skills je nog meer nodig hebt. Vaardigheden die onmisbaar zijn als je met je project de wereld beter wilt maken. Kom daarom kennis maken met de P8® Projectaanpak en meld je aan.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!