Kritiek vanuit uit je projectteam. Het lijkt wel of je collega geen vertrouwen heeft in je manier van werken. Het maakt je behoorlijk onzeker. Als je dit wel eens overkomt, heb je de vaardigheid nog niet ontwikkeld om kritiek te gebruiken om je project beter te maken.

Niks is te gek

In de workshops waarin ik projectteams begeleid maken we vaak een plan van aanpak. Samen helder krijgen waar we naar toe willen. En stappen bedenken en aanpakken om daar te komen. De innovators binnen het team gaan dan helemaal los. Binnen de kortste keren vliegen de ideeën over tafel en hebben we dan het gevoel dat we de hele wereld aan kunnen. Heerlijke energie is dat. Niks is te gek.

Onderwaterwereld

Vervolgens stel ik dan de vraag: wat kan er misgaan met dit plan? Vaak zie ik de ideeëngeneratoren in het team dan sputteren. Kritiek is namelijk niet leuk om te horen. Zeker niet als het om je eigen idee gaat. Dit roept immers bij de meeste mensen weerstand op. Een rotgevoel. Niet zo gek dus als dat ook bij jou gebeurt.

Hier komt de onderwaterwereld om de hoek. Als je kritiek krijgt, voel je het vaak in je buik. Een soort kramp. En vervolgens razen allerlei gedachten door je hoofd.
Waarom valt degene mij aan?
Wat een ei..l (of iets van dien aard).
Hij snapt ook helemaal niks van bewoners.
Ik doe toch ook mijn best!
En vul het rijtje zelf nog maar aan met jouw favoriete gedachtes. Jij weet vaak prima dat die kritiek ergens hout snijdt en dat je er iets mee moet. Misschien zeg je dat ook nog eens zachtjes tegen jezelf. En toch gaat dat rotgevoel niet weg.

P8® Projectaanpak

Als je dit mechanisme bij jezelf herkent, heb je technieken nodig die helpen om over je weerstand heen te stappen. Technieken die iedereen kan leren. Jij dus ook. De P8® Projectaanpak helpt je om dit soort vaardigheden te ontwikkelen.

Als je die technieken namelijk beheerst, ontstaat er ruimte om waardevolle informatie voor het project naar boven te halen. Je kan dan bijvoorbeeld teamleden met een minder optimistisch beeld het woord geven, zodat zij je kunnen helpen om te kijken naar wat er mis kan gaan met je plan. Met die opmerkingen kan je vervolgens weer aan de slag met jouw kwaliteit: oplossingen bedenken voor wat te doen als het misgaat. Die inzichten maken je plan steviger. Beter doordacht. En dus realistischer.

Als je vaardig bent in het omgaan met kritiek, ben je in staat om kritiek strategisch in te zetten in je project. Je plan wordt er beter van en zo vergroot je de kans op een geslaagd project.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!