ik deel mijn
struikelverhalen
met jou
EVEN VOORSTELLEN…
Mijn naam is Mariëlle de Groot. Ik werk als projectmanager van maatschappelijke projecten. Daarnaast ben ik professioneel struikelaar en deel ik de lessen die ik geleerd heb, uit mijn struikelingen in mijn projecten, met de wereld.
Op een of andere manier weet ik namelijk altijd te struikelen. Dat had ik vroeger als kind al. Ik viel overal overheen. Stootte mijn tenen. Of botste ergens tegenaan. Mijn ouders noemde me in goed Brabants dan ook een ‘stullepert’. Dat is bij ons thuis dus iemand die altijd struikelt en valt.
Nu heb ik lange tijd gedacht dat dat struikelen een fysieke onhandigheid van me is. Dat is helaas niet waar. Dat botsen en struikelen gebeurt al 20 jaar lang in mijn projecten.
Zo heb ik wel eens met hart en ziel gewerkt aan een innovatieve aanpak voor een herstructurering en nam de Raad van Toezicht, met complimenten voor de aanpak, het besluit om te investeren. Een week later bleek dat er rekenfouten in het project zaten en moest alles opnieuw.
Ook heb ik een sociaal wijkrestaurant opgezet dat ik na de nodige struikelingen in februari 2020 opende. Twee weken later werd het gesloten door corona en ben ik twee jaar bezig geweest om alle maatschappelijke investeringen veilig te stellen.
Je kan je voorstellen dat ik me in dit soort situaties vreselijk gefrustreerd en wanhopig voelde. Wat ik dan deed is bij ervaren projectmanagers, coaches en trainers te raden gaan om te ontdekken waar het mis ging en welke vaardigheden ik nodig had om die projecten te redden. Zo heb ik bij Tony Robbins rondgelopen, heb een NLP-opleiding gevolgd, ben DISC-trainer en heb ik me verdiept in systemisch kijken. Dit hielp mij bij iedere crisis om weer op te staan en weer door te gaan. Door die ervaringen snapte ik bovendien steeds beter waarom projecten en (bewoners)initiatieven soms zo moeizaam tot stand komen.
Nou hoop ik dat jij niet zo’n grote struikelaar bent als ik, maar als je werkt aan een maatschappelijk project of initiatief heb je vast ook de ervaring dat het soms niet wil lukken. Dat je ergens knetterhard aan werkt, maar telkens op barrières stuit. En dat je de energie langzaam weg voelt lopen, dat je project zwaar voelt. Je voelt dat je ploetert, maar hebt geen idee hoe je dat kan veranderen.
Ik kan de oorzaak van ‘dat zware gevoel’ in je project inzichtelijk voor je maken. Op een hele praktische manier zodat je het probleem kan oplossen en je weer met plezier resultaten boekt in je project. Die inzichten deel ik met projectleiders en trekkers van maatschappelijke projecten door middel van boeken, blogs, workshops en lezingen. Ik geloof namelijk dat we op die manier samen verder komen.


