P8® Projectaanpak - Mariëlle de Groot

Projectaanpak

Deze P8® Projectaanpak bestaat uit drie stappen:

 1. Leer de acht bouwstenen van geslaagde projecten kennen
 2. Kies per bouwsteen de juiste strategie
 3. Krijg de gekozen strategie in de vingers en pas die toe

 

Stap 1

Leer de acht bouwstenen van geslaagde projecten kennen

Ik heb 30 projectmanagers gevraagd waarom hun project is geslaagd. Uit al die verhalen kwam een duidelijk beeld naar voren: projecten kennen een onderwaterwereld. Deze wereld is met het blote oog niet zichtbaar, maar bepaalt in hoge mate of je project lukt of mislukt. Ze  strekt zich uit over acht gebieden namelijk:

Participanten

Partners

Probleem

Plan

Proces

Pecunia

Projectteam

Projectleider

Als jij voor elk van deze bouwsteen gaat zien hoe de onderwaterwereld in elkaar steekt en weet hoe je dieJij ontvangt daarnaast een exemplaar van mijn boek Projectmanagers Geheimen, zodat je je kan onderdompelen in de geheimen van het realiseren van maatschappelijke projecten. beïnvloeden, vergroot je de kans op een geslaagd project.

  Stap 2

  Kies per bouwsteen een passende strategie

  De P8® Projectaanpak is niet bedoeld als blauwdruk of handboek soldaat. De opgave, de mensen waarmee je werkt, de context van het vraagstuk, of de beschikbare middelen, zijn namelijk elke keer anders. Het is jouw taak als projectmanager om de acht bouwstenen op zo’n manier in te vullen, dat er een samenhangende maatwerkaanpak ontstaat, die geschikt is voor jouw project.

  Aanpakken kiezen die zich eerder bewezen hebben vergroten de kans op succes. Leren van anderen gaat immers sneller, dan zelf het wiel uitvinden. Het gaat om het vinden van vergelijkbare elementen en geslaagde werkwijzen die je kunt gebruiken bij het oplossen van jouw vraagstuk, zodat jij je kunt richten op die onderdelen waarvoor nog geen kant-en-klare oplossing gevonden is. Zo houd je meer tijd en energie over om daaraan te werken.

    

   Stap 3

   Krijg de gekozen strategie in de vingers en pas die toe

   Als je weet dat je een bepaalde strategie wilt gebruiken, is het nog niet zo dat jij die direct kunt kopiëren en toepassen in de praktijk. Het begint met een goed begrip van de aanpak van een ander, waarbij het verschil vaak zit in de kleinste details. Daarnaast ken je ook vast de situatie dat je in je hoofd heel goed weet wat je moet doen, maar dat er allerlei stemmen in je hoofd je vervolgens tegenhouden om het daadwerkelijk te gaan doen. Wat kun jij vervolgens bij jezelf veranderen om te zorgen dat jij dezelfde stappen wel neemt en vergelijkbare resultaten gaat behalen. Daarover gaat de derde stap van de P8® Projectaanpak.

    Hoe kun je de

     P8® Projectaanpak gebruiken?

    Je kunt de P8® Projectaanpak gebruiken om ideeën op te doen voor de aanpak van jouw project of voor het schrijven van een plan van aanpak.

    Daarnaast kan de P8® Projectaanpak je helpen om een doorbraak tot stand te brengen in een project dat dreigt te stagneren. Door uit te zoomen en je project te bekijken met de bril van de P8® Projectaanpak, zie je welke onderdelen goed lopen en welke bouwstenen meer aandacht nodig hebben. 

    De P8® Projectaanpak helpt je tot slot om je persoonlijke kracht als projectmanager te leren kennen en deze in te zetten in de manier waarop je je project aanstuurt.

    In het boek Projectmanagers geheimen kan je meer lezen over de P8® Projectaanpak.

    Designed & developed by Dream Brand