P8® Projectaanpak - Mariëlle de Groot

Projectaanpak

Wat is de P8® Projectaanpak?

De P8® Projectaanpak is een aanpak die je helpt om te groeien als projectmanager, zodat je steviger in je projectmanagerschoenen komt te staan en met meer plezier kan werken aan je project. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je anderen makkelijker meekrijgt en hoe je samenwerkingen kan verbeteren. Je leert ook hoe je kan werken op een manier die bij jou past, zodat je het lang vol kan houden.

Daarnaast is de aanpak specifiek ontwikkeld voor vernieuwende projecten waarin veel onduidelijk is en creativiteit nodig is. Het helpt je om een aanpak te ontwikkelen die passend is voor je project. En waarbij kennis en ervaring van anderen wordt ingezet zodat je eerder uitkomt daar waar je wilt zijn.

Plannen zijn mooi, maar de wereld verandert pas als we in actie komen. De P8® Projectaanpak helpt je daarom om je gekozen aanpak toe te gaan passen en je project op die manier daadwerkelijk te realiseren.

 

De P8® Projectaanpak kent drie stappen: 

  1. Leer de acht bouwstenen van geslaagde projecten kennen
  2. Kies per bouwsteen de juiste strategie
  3. Krijg de gekozen strategie in de vingers en pas die toe

Stap 1

Leer de acht bouwstenen van geslaagde projecten kennen

Je maakt je project makkelijker als je de juiste dingen doet. Ik heb daarom 30 projectmanagers gevraagd waarom hun project is gelukt en dit gecombineerd met mijn eigen inzichten op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Hieruit zijn de acht bouwstenen van de P8® Projectaanpak ontstaan.

Participanten

Partners

Probleem

Plan

Proces

Pecunia

Projectteam

Projectleider

Deze acht bouwstenen helpen je om je rol steviger te kunnen pakken als projectmanager, hierdoor kan jij je project makkelijker aansturen en ervaar je meer plezier in je project.

Stap 2

Kies per bouwsteen een passende strategie

De P8® Projectaanpak is niet bedoeld als blauwdruk of handboek soldaat. De opgave, de mensen waarmee je werkt, de context van het vraagstuk, of de beschikbare middelen, zijn namelijk elke keer anders. Het is jouw taak als projectmanager om de acht bouwstenen op zo’n manier in te vullen, dat er een samenhangende maatwerkaanpak ontstaat, die geschikt is voor jouw project.

Als je aanpakken gebruikt die zich eerder bewezen hebben, kom je eerder bij het gewenste eindresultaat uit. Leren van anderen gaat immers sneller dan zelf het wiel uitvinden. Het gaat om het vinden van vergelijkbare elementen en geslaagde werkwijzen die je kunt gebruiken bij het oplossen van jouw vraagstuk, zodat jij je kunt richten op die onderdelen waarvoor nog geen kant-en-klare oplossing gevonden is. Zo houd je meer tijd en energie over om daaraan te werken.

Daarnaast is het belangrijk dat de aanpak die je kiest bij jou en je team past: dat jullie er geloof in hebben dat dit de goede route is, dat jullie het leuk vinden om het op die manier aan te pakken. Je hart moet er letterlijk sneller van gaan kloppen. Alleen dan kunnen jullie je committeren en er helemaal voor gaan. Daar kijken we ook naar in deze stap.

Stap 3

Krijg de gekozen strategie in de vingers en pas die toe

Als je weet dat je een bepaalde strategie wilt gebruiken, is het nog niet zo dat jij die direct kunt kopiëren en toepassen in de praktijk. Het begint met een goed begrip van de aanpak van een ander, waarbij het verschil vaak zit in de kleinste details. Daarnaast ken je ook vast de situatie dat je in je hoofd heel goed weet wat je moet doen, maar dat allerlei stemmen in je hoofd je vervolgens tegenhouden om het daadwerkelijk te gaan doen. Wat kun jij vervolgens bij jezelf veranderen om te zorgen dat jij dezelfde stappen wel neemt en vergelijkbare resultaten gaat behalen? Daarover gaat de derde stap van de P8® Projectaanpak.

Hoe kun je de

P8® Projectaanpak gebruiken?

De P8® Projectaanpak helpt je allereerst om steviger te worden als projectmanager, waardoor het sturen van je project je minder energie kost en je er meer plezier aan beleeft.

Je kunt de P8® Projectaanpak daarnaast gebruiken om ideeën op te doen voor de aanpak van jouw project of voor het schrijven van een plan van aanpak.

Daarnaast kan de P8® Projectaanpak je helpen om een doorbraak tot stand te brengen in een project dat dreigt te stagneren. Door uit te zoomen en je project te bekijken met de bril van de P8® Projectaanpak, zie je welke onderdelen goed lopen en welke bouwstenen meer aandacht nodig hebben. 

De P8® Projectaanpak helpt je tot slot om je persoonlijke kracht als projectmanager te leren kennen en deze in te zetten in de manier waarop je je project aanstuurt.

In het boek Projectmanagers geheimen kan je meer lezen over de P8® Projectaanpak.

Designed & developed by Dream Brand

Chat openen
Stuur me gerust een berichtje!