P8® Projectaanpak - Mariëlle de Groot

Projectaanpak

Wat is de P8® Projectaanpak?

De P8® Projectaanpak is een aanpak die je laat groeien in je rol als projectmanager en je helpt om een vernieuwende aanpak te ontwikkelen voor je project.

Het laat je kennis maken en leert je werken met de onderwaterwereld van je project. Je ontdekt ook hoe je kan werken op een manier die bij jou past en hoe je anderen daarin meekrijgt. Bij projecten die dreigen vast te lopen, krijgt je inzicht in de interventies die jouw project weer op de rit gaan krijgen.

Daarnaast is de aanpak specifiek ontwikkeld voor vernieuwende projecten waarin veel onduidelijk is en creativiteit nodig is. De kans op succes in je project vergoot als je strategieën inzet die bij anderen goed bleken te werken. De P8® Projectaanpak laat je zien naar welke soort strategieën je op zoek moet. Het leert je ook hoe je bij een ander een strategie kan ontdekken die interessant is voor jouw project, hoe je deze strategie kan kopiëren en aanpassen zodat hij geschikt is voor jouw project.

Plannen zijn mooi, maar we de wereld verandert pas als we in actie komen. De P8® Projectaanpak helpt je om je vernieuwende aanpak toe te gaan passen en je project op die manier te realiseren.

De P8® Projectaanpak kent drie stappen: 

 1. Leer de acht bouwstenen van geslaagde projecten kennen
 2. Kies per bouwsteen de juiste strategie
 3. Krijg de gekozen strategie in de vingers en pas die toe

 

Stap 1

Leer de acht bouwstenen van geslaagde projecten kennen

Ik heb 30 projectmanagers gevraagd waarom hun project lukt. Vaak bleek dat ze met de strategie die ze gebruikt hebben de onderwaterwereld van hun project veranderden. Deze strategieën bleken in acht gebieden voor te komen, namelijk:

Participanten

Partners

Probleem

Plan

Proces

Pecunia

Projectteam

Projectleider

Dat zijn de acht bouwstenen van de P8® Projectaanpak. Als jij voor elk van deze bouwsteen gaat zien hoe de onderwaterwereld in elkaar steekt en weet hoe je die kan beïnvloeden, vergroot je de kans op een geslaagd project

  Stap 2

  Kies per bouwsteen een passende strategie

  De P8® Projectaanpak is niet bedoeld als blauwdruk of handboek soldaat. De opgave, de mensen waarmee je werkt, de context van het vraagstuk, of de beschikbare middelen, zijn namelijk elke keer anders. Het is jouw taak als projectmanager om de acht bouwstenen op zo’n manier in te vullen, dat er een samenhangende maatwerkaanpak ontstaat, die geschikt is voor jouw project.

  Aanpakken kiezen die zich eerder bewezen hebben vergroten de kans op succes. Leren van anderen gaat immers sneller, dan zelf het wiel uitvinden. Het gaat om het vinden van vergelijkbare elementen en geslaagde werkwijzen die je kunt gebruiken bij het oplossen van jouw vraagstuk, zodat jij je kunt richten op die onderdelen waarvoor nog geen kant-en-klare oplossing gevonden is. Zo houd je meer tijd en energie over om daaraan te werken.

  Daarnaast is het belangrijk dat de aanpak die je kiest bij jou past: dat je er geloof in hebt dat dit de goede route is, dat je het leuk vindt om het op die manier aan te pakken en dat je hart er letterlijk sneller van gaat kloppen. Alleen dan kan jij je committeren en er helemaal voor gaan. Daar kijken we ook naar in deze stap.  

    

   Stap 3

   Krijg de gekozen strategie in de vingers en pas die toe

   Als je weet dat je een bepaalde strategie wilt gebruiken, is het nog niet zo dat jij die direct kunt kopiëren en toepassen in de praktijk. Het begint met een goed begrip van de aanpak van een ander, waarbij het verschil vaak zit in de kleinste details. Daarnaast ken je ook vast de situatie dat je in je hoofd heel goed weet wat je moet doen, maar dat er allerlei stemmen in je hoofd je vervolgens tegenhouden om het daadwerkelijk te gaan doen. Wat kun jij vervolgens bij jezelf veranderen om te zorgen dat jij dezelfde stappen wel neemt en vergelijkbare resultaten gaat behalen. Daarover gaat de derde stap van de P8® Projectaanpak.

    Hoe kun je de

     P8® Projectaanpak gebruiken?

    Je kunt de P8® Projectaanpak gebruiken om ideeën op te doen voor de aanpak van jouw project of voor het schrijven van een plan van aanpak.

    Daarnaast kan de P8® Projectaanpak je helpen om een doorbraak tot stand te brengen in een project dat dreigt te stagneren. Door uit te zoomen en je project te bekijken met de bril van de P8® Projectaanpak, zie je welke onderdelen goed lopen en welke bouwstenen meer aandacht nodig hebben. 

    De P8® Projectaanpak helpt je tot slot om je persoonlijke kracht als projectmanager te leren kennen en deze in te zetten in de manier waarop je je project aanstuurt.

    In het boek Projectmanagers geheimen kan je meer lezen over de P8® Projectaanpak.

    Designed & developed by Dream Brand

    Chat openen
    Stuur me gerust een berichtje!