Projectcoaching

projectcoaching

Een kortlopend traject voor je projectteam
waarin je bouwt aan een aanpak en een team waar je geloof en vertrouwen in hebt

Is een van onderstaande situaties op jou van toepassing?

 • Je wilt een participatieaanpak maken voor je project, maar hebt dit nog nooit gedaan en weet niet zo goed hoe dit aan te pakken.
 • Je werkt aan je eerste grote project, hebt nog weinig ervaring in het realiseren van projecten en zoekt een steuntje in de rug.
 • Je werkt al een tijdje aan een maatschappelijk project, maar krijgt niet het vertrouwen van je samenwerkingspartners. Hierdoor stokt je initiatief.
 • Je wilt een subsidie binnenhalen waarvoor je een gedegen plan nodig hebt om raak te slaan. Je krijgt alleen al de zenuwen van het idee dat je een begroting moet maken.
 • Het loopt niet lekker in je team, waardoor je zelf heel hard aan het werk bent en je weinig los durft te laten. Je zou hier graag een doorbraak in willen.

Dan is het projectcoaching iets voor jou en je team. Een kortlopend traject dat jou en je team klaar maakt zodat jullie met een gerust hart de sprong in het diepe kunnen wagen.

 

Bij maatschappelijke projecten zijn uitdagende projecten: het is in ieder project puzzelen om te ontdekken welke aanpak gaat werken. Dat komt omdat deze projecten innovatief van aard zijn en vragen om maatwerk. Ieder project is dan ook anders. Zelfs als het lijkt op het vorige project dat je deed. Een andere locatie, andere bewoners of een andere samenwerkingspartner vraagt immers om een andere aanpak.

Misschien klinkt het voor je alsof dit soort projecten veel onzekerheden in zich hebben. Veel projectmanagers voelen dat ook zo en ervaren een spanning of twijfel over of het ze lukt om de gewenste uitkomst te realiseren. Dat is begrijpelijk gezien de aard van hun project.

Als je vol zelfvertrouwen en met ontspanning je project wilt kunnen aansturen, is het daarom belangrijk dat je een aantal zekerheden voor jezelf inbouwt. Die zekerheden kan je halen uit een goed plan en uit je team. Dit zijn dan ook twee belangrijke bouwstenen van de P8® Projectaanpak.

Een gecommitteerd team dat zeker is van zijn aanpak krijgt immers mensen aan boord. Bewoners, partijen in de buitenwereld waar je mee werkt of je eigen MT voelen namelijk haarfijn aan of je geloof hebt in je plan of niet. Een onzeker team of een team dat niet als een eenheid naar buiten treedt stuit in het proces dan ook vaker op weerstanden en aarzelingen van de mensen die je wilt laten aanhaken. Dat geldt voor zowel bewoners, samenwerkingspartner als financiers. Dat is dan ook de belangrijkste stap om met plezier, ontspanning en zelfvertrouwen je project aan te kunnen sturen en mooie resultaten te kunnen boeken.

Waarom projectcoaching?

In mijn rol als projectmanager heb ik mogen werken aan vele projecten en initiatieven. Bij het uitvoeren van mijn plan ging het alleen regelmatig mis. Er werd niet geleverd. Mijn teamleden gingen vertragen omdat ze het lastig vonden. Of we hadden een verschillend beeld van de uitkomst. Ik ging gaten dichtlopen om op te lossen wat er misging. Ik ontdekte dat ik zonder een goed team om mij heen, zelf altijd hard zou moeten blijven werken. Dat wilde ik niet en dat hield ik ook niet vol.

Vaak besteedde ik in mijn projecten te weinig tijd aan dit vraagstuk. Ik ging het liefste zo snel mogelijk van start om maar resultaten te kunnen laten zien. Ik ging die lastige gesprekken liever uit de weg, omdat ik collega’s niet wilde afvallen of omdat ik al blij was dat ik überhaupt mensen in mijn team had. Of ik had gewoonweg te weinig tijd in mijn agenda om dit voor elkaar te krijgen. Herkenbaar, toch?

Dat is de reden dat ik dit traject hebt ontwikkeld. Als projectcoach kan ik je namelijk helpen om ervoor te zorgen dat er in een korte doorlooptijd een gedegen plan ontwikkelt en dat jij een projectteam bouwt waar je vertrouwen in hebt. Dit is namelijk een belangrijke basis voor een project dat je met plezier trekt en op ontspannen wijze kan uitvoeren.

In onze zoektocht naar het zorgvuldig betrekken van inwoners bij het aardgasvrij maken van buurten heeft Mariëlle ons goed op weg geholpen in de werksessie met andere gemeenten en de aansluitende coachingsessies met ons eigen team. Zij wist met haar open houding en positieve insteek een impuls te geven aan ons team om met nog meer zelfverzekerdheid door te gaan met onze projecten. Ik wens elk team deze fijne gesprekken met iemand als Mariëlle toe.

Melle de Jong

De Buch | Adviseur Energietransitie

Binnen KnaapenGroep hebben we steeds vaker te maken met langjarige samenwerkingen. Voor een corporatie was één project afgerond en startte een nieuw project. Af en toe liep de samenwerking een beetje stroef doordat verwachtingen naar elkaar niet helemaal helder waren. Tijd om even stil te staan bij wat goed ging en wat beter kon. Het team vond het ook belangrijk dat er een evaluatie plaatsvond.   

De samenwerking met Mariëlle liep super. Samen hebben we een mooi creatief programma voor de evaluatie bedacht. Wat ook spannend was, omdat we binnen ons bedrijf nog nooit op een dergelijke manier een project hebben geëvalueerd.

 Door de lockdown moest de projectevaluatie online. Dat ging hartstikke goed. Marielle bracht rust in het team en dat kunnen we bij Knaapen wel gebruiken. Er is een opening ontstaan om eerlijker en directer met elkaar te communiceren. De weken erna werd er door het team regelmatig teruggeblikt op de evaluatie. Het is een vruchtbare bijeenkomst geweest. Dank Mariëlle!  

Floor van der Putten
KnaapenGroep | Teamleider bewonerscommunicatie

Dit gaan we doen

Projectcoaching bestaat uit de volgende onderdelen:

We starten met een intakegesprek, zodat ik je vraag en doelstellingen scherp krijg en hierop kan sturen.

Voorafgaand aan het gesprek vult ieder teamlid een analyse in die ieders gedrags- en communicatieprofiel in beeld brengt. Ik gebruik hiervoor de DISC-methodiek.

In een werksessie gaan we aan de slag met de volgende onderdelen:

 • We maken een analyse van opgave van het project. We prikken de doelstellingen vast en checken of iedereen hetzelfde beeld hiervan heeft.
 • Knelpunten in projecten worden vaak veroorzaakt door onbegrip over de denkwereld en situatie van degene waar je mee samenwerkt. Dat komt omdat iedereen vanuit zijn/haar eigen denkwereld communiceert en zich niet realiseert dat de wereld er voor een ander compleet anders uit kan zien. In dit gedeelte gaan we daarom elkaars denkwereld beter leren kennen. We ontdekken ook elkaars kwaliteiten en gaan na of het team compleet is.
 • We brengen in beeld wat er allemaal moet gebeuren om dit project te realiseren. En bezien kritisch wat er mis kan gaan, zodat we met realisme van start kunnen gaan.
  Aan het einde maken we werkafspraken voor het vervolg.

Voor de projectleider zijn er 3 coachingsgesprekken om hem/haar na de werksessies verder op weg te helpen.

Dit traject is ook in te zetten als evaluatie van een project waarbij het team samen naar een volgende fase gaat. Zeer geschikt voor teams waar onderhuids in het team van alles speelt. In het traject halen we die onderstroom boven en gaan hierover op een respectvolle manier met elkaar in gesprek, zodat het team zonder onuitgesproken zaken uit het verleden kan beginnen aan het volgende project. Het programma wordt hier speciaal op aangepast. Neem even contact met mij op, zodat ik je kan uitleggen hoe dat er uitziet.

Mariëlle heeft ons begeleid en ondersteund bij het opzetten van Oranjerijk. Mariëlle luistert goed naar je vraag en deelt vol passie haar kennis en ervaring. Daarnaast is ze echt steengoed met cijfers en het opstellen van een bedrijfsbegroting. Zeker een aanrader om je door haar te laten ondersteunen! 

Mieke Kox
Projectleider Maatschappelijke Dienstverlening | Gemeente Uden

 Praktische informatie

 • Voor meer informatie kan je contact met me opnemen via info@marielledegroot.nl of via 06-25534578.
 • De werksessies kunnen zowel offline als online plaatsvinden. 
 • Indien gewenst kan ik bij de offline variant een locatie en catering regelen. We werken we in een setting die voldoet aan de RIVM-lichtlijnen.

Wat levert het op?

 • Je komt in een korte doorlooptijd tot een plan van aanpak voor je project waar het gehele team achterstaat.
 • Er staat na afloop een team dat dit plan kan uitvoeren en dat zich committeert aan de opdracht.
 • Je leert elkaar beter kennen als mens en weet wat een ieder nodig heeft, zodat samenwerken makkelijker wordt.
 • Bij het evaluatietraject worden lastige zaken of spanningen in het team bespreekbaar gemaakt, zodat er een oplossing voor komt en het team opgefrist aan een nieuw project kan beginnen.
 • Jij als projectleider krijgt meer zelfvertrouwen. Je voelt dat je de goede dingen aan het doen bent en krijgt meer vertrouwen in je plan en in je team.
 • Een dag of bijeenkomst met veel energie waar je zeker plezier aan gaat beleven.
Wil je meer weten over projectcoaching, stuur me dan een bericht via Whatsapp (06-25534578) of een e-mail via info@marielledegroot.nl. Ik neem daarna contact met je op.

veelgestelde vragen

Wanneer is een project een maatschappelijk project?

Of je nu werkt aan een renovatieproject met bewoners, betrokken bent bij een herstructureringsopgave, aan de slag gaat met een energietransitie, een wijkplan maakt, een opgave hebt om een innovatieve oplossing te vinden voor het bestrijden van armoede, een buurthuis beheert, een bewonersbedrijf opzet, of een sociale onderneming runt, voor al deze projecten en initiatieven is de P8® Projectaanpak bruikbaar. Die projecten zijn inhoudelijk en wat betreft context zeer verschillend. De bouwstenen die je nodig hebt om deze projecten te kunnen realiseren, zijn in al deze projecten echter vergelijkbaar.

Is projectcoaching alleen voor gemeentes en woningcorporaties?

Nee, deze is ook geschikt maatschappelijke organisaties, bewonersbedrijven, sociale ondernemingen of aannemers die intensief samenwerken met woningbouwcorporaties.

Ik heb nog geen compleet team. Kan ik dit traject ook als projectleider doen samen met een van mijn collega’s?

Ja, dat kan. Neem even contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Help je me ook met het schrijven van een plan van aanpak of het maken van een begroting?

Schrijven en rekenen doe je zelf. In de coachingsgesprekken kan ik je wel leren hoe je dit moet aanpakken en met je meekijken om de kwaliteit te borgen.

Designed & developed by Dream Brand

Chat openen
Stuur me gerust een berichtje!