Projectcoaching voor maatschappelijke projecten

projectcoaching

Werk jij bij een gemeente of woningcorporatie in de rol van projectmanager aan een maatschappelijk project? Wil jij groeien als projectmanager en meer resultaten boeken in je project? Ontdek dan hoe projectcoaching je hierbij kan helpen.

Is dit herkenbaar voor je?

 • Je wilt bewoners betrekken bij je project, maar je vraagt jezelf af hoe je contacten legt en erachter komt wat zij belangrijk vinden? Ook met de mensen die je normaal nooit spreekt.
 • Je probeert samenwerkingspartners te verbinden aan je project, maar ze committeren zich niet.
 • Je ondervindt weerstanden binnen je eigen organisatie, waardoor je project vertraagt.
 • In de waan van de dag heb je te weinig tijd om te ontdekken waar de schoen wringt.
 • Ondanks je enthousiasme waarmee je aan dit project begonnen was, twijfel je af en toe aan jezelf en aan de aanpak die je hanteert en heb je het gevoel dat je er alleen voor staat.

Dan is projectcoaching iets voor jou.

 

Ervaar jij het realiseren van een maatschappelijk project als weerbarstig? Lukt het je niet om bewoners, of die ene samenwerkingspartner, aan boord te krijgen? Wordt er onverwacht door een interne afdeling een stok in het wiel van je project gestoken, waardoor alles piepend en krakend tot stilstand komt? De zoveelste barrière komt op je pad. Moedeloos word je er soms van. 

Maatschappelijke projecten zijn inderdaad complex en ingewikkeld. En hoewel je met hart en ziel werkt aan je project, is je rol als projectmanager soms echt niet te benijden.

Als projectmanager mag jij weliswaar binnen je project werken aan innovatieve aanpakken, maar in een organisatie die wat conservatiever van aard is, kost het behoorlijk wat kruim voordat die nieuwe manier van werken omarmd wordt. Je ondervindt intern dan ook vaak weerstand.

Jouw projecten zijn daarnaast meestal de projecten waar bestuurders mee willen scoren. De spotlight staat dus ook nog eens vol op jou en je project.

Je hebt binnen je organisatie weinig sparringspartners die begrijpen waar jij mee bezig bent. Je werkwijze wijkt af van die van je collega’s. Je bent een beetje een vreemde eend in de bijt en hoort nergens echt bij.

Toch wil je koste wat kost dat maatschappelijke project realiseren, omdat het gaat over het leven van mensen. Ook als dat af en toe ten koste van jezelf gaat.

In zo’n context is het logisch dat je je als projectmanager wel eens alleen voelt staan of twijfelt aan jezelf. Dat is de reden dat ik projectcoaching heb ontwikkeld. Omdat, als je als projectmanager zo’n rol vervult, het helemaal niet zo gek is dat je dat liever samen met iemand doet.

 

 

wat mag je verwachten van projectcoaching?

Bij projectcoaching werken we samen. Ik sta naast je als coach, trainer, adviseur en sparringpartner. Je kunt bij me terecht voor praktisch advies over de aanpak van je project, het wegwerken van belemmeringen die je voelt bij jezelf of als je plotselinge paniek voelt opkomen door een situatie waar je in beland bent. Je hoeft het dus niet alleen te doen, maar kunt steunen op een sparringpartner die de klappen van de zweep kent. Iemand die je door tegenslagen en uitdagingen heen helpt, zodat jij vol energie en plezier verder kunt.

Het vak van projectmanagement leer je vooral door het zelf te doen in de praktijk. Jij blijft dus in positie binnen je project en daarmee het aanspreekpunt voor bewoners, samenwerkingspartners of je interne organisatie. Je kunt jouw leerproces versnellen en aangenamer maken door gebruik te maken van inzichten en ervaringen van ervaren projectmanagers. Ik kan die ervaren persoon voor je zijn die je begeleidt bij het opzetten en realiseren van je initiatief.

 

 

 

Ik heb zelf ook ervaren hoe lastig het kan zijn om maatschappelijke projecten te realiseren. Doordat ik investeerde in mijn persoonlijke ontwikkeling en de onderwaterwereld van projecten leerde kennen ontdekte ik dat het ook anders kon. Ik ben me gaan verdiepen in de vraag welke elementen bepalen dat een maatschappelijk project lukt en heb bij 30 projectmanagers onderzocht welke aanpak bij hen heeft geleid tot een geslaagd maatschappelijk project. Hieruit is de P8® Projectaanpak ontstaan.

Bij projectcoaching leer je werken met de P8® Projectaanpak. Het geeft je inzicht in onder onderwaterwereld van je project aan de hand van de acht bouwstenen waarvan uit onderzoek is gebleken dat zij van invloed zijn op het laten slagen van een maatschappelijk project. Deze kun jij strategisch inzetten bij het ontwikkelen van een aanpak voor jouw project.

Daarnaast maken we samen een maatwerkaanpak voor jouw project. We zorgen ervoor dat die aanpak past bij jouzelf, zodat je kunt doen waar je goed in bent en met plezier werkt. Zo spaar je je kostbare energie voor die onderdelen die lastiger zijn.  

 

 

 

Zelf ben ik lang bezig geweest voor mijn eerste project slaagde. Aan mijn ambitie lag het niet. Ook was mijn werkkracht niet de beperkende factor. Ik deed er alles aan om het voor elkaar te krijgen, gedreven als ik was om de wereld een stukje beter te maken. Toch lukte het niet. Ik weet dus hoe het voelt als project na project strandt. Vertwijfeld en onzeker keek ik destijds toe. Zou het me überhaupt ooit lukken?

Ik kwam in aanraking met een coach die me naar mijzelf liet kijken. Ik oefende met wat ik geleerd had. Dat ging niet van de ene op de andere dag, maar stapsgewijs werd ik steeds beter. Ik werkte aan mijn eigen zelfvertrouwen en was gefocust op hoe ik een ander meekreeg. Ik durfde hierdoor meer en meer om zaken anders aan te pakken en projecten te leiden op een manier die bij mij past. Ik verzamelde bovendien de juiste mensen om mij heen en samen lukte het vervolgens om het project waar ik toen aan werkte, buurthuis ONS in Breda, te herontwikkelen tot een nieuwe ontmoetingsplek voor de wijk. Vele projecten volgden daarna, waaronder een drietal sociale ondernemingen. Dat ging uiteraard niet zonder slag of stoot, maar het resultaat was altijd daar.

Ik ben vanaf dat moment de wereld van projectmanagement en persoonlijke ontwikkeling gaan combineren. Ik geloof dat de wijze waarop jij jouw rol als projectmanager invult, het verschil maakt tussen een project dat lukt en een project dat mislukt. Door naar jezelf te kijken en je project te gaan aanpakken op een manier die bij jou past, ben jij in staat om de resultaten in je project te bereiken die je wilt. Ik kan je helpen om hierin te groeien, zodat je meer resultaten gaat boeken in je project. 

Ons team is bezig met de energietransitie. Mariëlle heeft ons proces begeleid, zonder het over te nemen. Als projectleider bleef ik in the lead en zichtbaar voor de verschillende stakeholders. Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren. Ze geeft op een prettig manier feedback, waardoor ik ben gegroeid in mijn rol als projectleider. Mariëlle heeft ook bijgedragen aan de positionering van het projectteam. We hadden hierdoor een goed verhaal richting onze bestuurder, die direct overtuigd was van de voorgestelde aanpak.

Heidi van Otten
Gemeente Almere | Projectmedewerker Energie Werkt!

Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

Waar bestaat projectcoacHing uit? 

Projectcoaching bestaat uit de volgende onderdelen:

Voorbereiding

De resultaten van dit traject zijn afhankelijk van wat jij wil leren en jouw specifieke doelstellingen. Bij aanvang van het traject zullen we hier daarom uitgebreid aandacht aan besteden door middel van een aantal voorbereidende opdrachten. Zo kan ik er ook voor zorgen dat het traject aansluit op jouw specifieke behoefte en jij de resultaten gaat behalen die je wilt bereiken.

Boek

Het boek Projectmanagers geheimen geeft je inzicht in de onderwaterwereld van je project en laat je zien hoe dit in grote mate bepaalt of je project lukt of niet. Het boek staat vol met praktische tips die jij direct kan toepassen in jou project. Daarnaast helpen de oefeningen en opdrachten in het boek je verder op weg.

1-op-1 sessies

We zien elkaar op een door mij te regelen locatie. Dit zal veelal bij een sociale onderneming zijn in Nederland of op een fijne locatie in Eindhoven. Zolang als de maatregelen ivm corona nog gelden, vinden de sessies online plaats via Zoom. De sessies duren een dagdeel. Soms worden ze gecombineerd tot een volle dag.

In de 1-op-1-sessies kijken we naar de volgende onderwerpen:

 • Ontwerpen van een aanpak voor je project. We kijken met de bril van de P8® Projectaanpak naar jouw project, ontwerpen een aanpak die gaat werken en maken de vertaalslag naar een projectplan om deze aanpak te kunnen realiseren.
 • Werken op een manier die bij jou past. Met een online assessment achterhalen we je kwaliteiten en onderzoek samen hoe jij die ten volle kan gaan benutten bij het realiseren van je project. Ook kijken we naar het stellen van doelen en hoe je je vervolgens committeert aan de te behalen resultaten.
 • Realiseren en waarmaken. Deze sessies gaan over de fase waarin je gaat doen en je plan gaat uitvoeren. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn je teamsamenstelling, het managen van je energieniveau en het verhogen van je veerkracht, zodat jij vol kan houden ook als het even lastig is.

Het is afhankelijk van de duur van je traject welke onderwerpen behandeld worden. In het kennismakingsgesprek ontvang je hier specifieke informatie over.

Coachingsgesprekken

Coachingsgesprekken vinden plaats via Zoom. Jij kunt de onderwerpen inbrengen die op dat moment spelen en mij alle vragen stellen die je hebt. Ter voorbereiding beantwoord je een aantal vragen, zodat je scherp krijgt wat goed gaat en wat om aandacht vraagt. Zo kunnen we de coachingsgesprekken gericht inzetten en haal je er meer uit. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de duur van jouw traject. In een kennismakingsgesprek kan ik je hier specifieke informatie over geven.

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

De startdatum bepalen we samen in overleg.

Investering

Ik geloof niet in ‘overnight succes’ en daarom is de minimale duur als je met mij werkt drie maanden. Daarnaast is projectcoaching maatwerk. De prijs is afhankelijk van de duur van je traject. In een kennismakingsgesprek kijk ik daarom samen met jou naar de resultaten die je wilt bereiken en zal ik je uitleggen hoe dit er voor je uit kan zien. Je ontvangt na ons gesprek mijn voorstel per e-mail, zodat je het rustig na kan lezen.

Mariëlle hanteert een persoonlijke en hartelijke benadering en is tegelijkertijd zakelijk en kritisch als het nodig is. De begeleiding heeft ons het volgende opgeleverd: duidelijkheid over de mogelijkheden om met horeca inkomsten te genereren, een professionele exploitatiebegroting, meer inzicht in de wijze waarop we de interne bedrijfsvoering kunnen organiseren en geloof in de mogelijkheden van onze vrijwilligers. 

Karin Trenkel
CultuurWerkplaats Tarwewijk | Directeur

 Wij hebben Mariëlle ingeschakeld voor het maken van een ondernemingsplan en het verkrijgen van een financiering voor onze sociale onderneming. Ik heb vol vertrouwen op haar kennis gevaren. Het was spannend om alles los te laten. Er is een frisse wind door onze sociale onderneming gegaan, we zijn als team sterker geworden en uiteindelijk hebben we – na de nodige aanpassingen - de financiering gekregen die we wilden binnenhalen.

Lara Scot
Sûr Atelier | Founder

Mariëlle heeft ons begeleid en ondersteund bij het opzetten van Oranjerijk. Mariëlle luistert goed naar je vraag en deelt vol passie haar kennis en ervaring. Daarnaast is ze echt steengoed met cijfers en het opstellen van een bedrijfsbegroting. Zeker een aanrader om je door haar te laten ondersteunen!

Mieke Kox
Projectleider Maatschappelijke Dienstverlening | Gemeente Uden

Dit is wat projectcoaching je kan opleveren

De resultaten zijn voor iedere klant anders.

Sommigen klanten staan aan het begin van een nieuw project en ontwikkelen een aanpak voor het project welke ze vervolgens gaan realiseren. Er zijn ook klanten die al langere tijd betrokken zijn bij een concreet project en gestuit zijn op een blokkade in het project. Zij willen hierin een doorbraak realiseren door een andere aanpak te ontwikkelen.

Wat projectcoaching je in ieder geval oplevert:

 • Je hebt kennis van de onderwaterwereld van projecten en kan dit strategisch inzetten in je project.
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen als het gaat om projectmanagement van maatschappelijke projecten. Je weet waar je mee bezig bent en laat je minder snel uit het veld slaan bij lastige situaties of tegenslagen.
 • Je gaat meer en sneller resultaten boeken in je project.
 • Je gaat werken op een manier die bij je past waardoor het plezier in je werk toeneemt.
 • Je gaat effectiever werken waardoor je meer tijd over houdt voor andere activiteiten.
 • Je groeit naar een volgend professioneel niveau als projectmanager.

 

veelgestelde vragen

Wanneer is een project een maatschappelijk project?

Of je nu werkt aan een renovatieproject met bewoners, betrokken bent bij een herstructureringsopgave, aan de slag gaat met een energietransitie, een wijkplan maakt, een opgave hebt om een innovatieve oplossing te vinden voor het bestrijden van armoede, een buurthuis beheert, een bewonersbedrijf opzet, of een sociale onderneming runt, voor al deze projecten en initiatieven is de P8® Projectaanpak bruikbaar. Die projecten zijn inhoudelijk en wat betreft context zeer verschillend. De bouwstenen die je nodig hebt om deze projecten te kunnen realiseren, zijn in al deze projecten echter vergelijkbaar.

Ik ben geen projectmanager maar werk wel aan een maatschappelijk project. Kan ik ook deelnemen?

Ik werk bij voorkeur met projectmanagers die zelf een project leiden of zich klaar aan het maken zijn om dat binnenkort te gaan doen. Als je twijfelt neem dan even contact met me op zodat ik kan kijken of het bij jou past.

Kunnen alleen projectmanagers die werken bij gemeentes en woningcorporaties deelnemen?

Je bent ook van harte welkom als je als projectmanager, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een welzijnsorganisatie, adviesbureau, bewonersbedrijf of sociale onderneming.

Ik heb een project dat dreigt te stagneren. Is projectcoaching dan ook voor mij geschikt?

Ja, de P8® Projectaanpak helpt je om erachter te komen waardoor dat komt en geeft je een richting waar je kunt gaan zoeken voor de oplossing.

Ik heb op dit moment geen concreet project om handen. Kan ik dan toch meedoen?

Om het meeste uit de workshop of coaching te kunnen halen is het belangrijk dat je een project hebt waar je over na kunt denken. Dat mag ook een project uit het verleden zijn, waarop je wilt reflecteren of een project waar je nog aan moet beginnen.

Neem jij het project van mij over?

Nee, jij blijft zelf aan het stuur van je project en in positie richting de mensen waar je mee werkt. Ik begeleid je, maar jij blijft het zelf doen, omdat doen in de praktijk de enige manier is om het vak te leren.

Hoeveel tijd kost projectcoaching?

Het idee is dat ik je begeleid terwijl je werkt aan je project, zodat het je geen extra tijd gaat kosten. Daarnaast gaan de projectmanagers die ik begeleid vaak effectiever werken, waardoor ze juist tijd besparen.

Als je meer wilt weten weten over projectcoaching, dan kun je me een bericht sturen via Whatsapp (06-25534578) of een e-mail sturen via info@marielledegroot.nl. Ik neem daarna contact met je op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Je kunt dit gesprek ook zelf inplannen in mijn agenda.

Meer lezen over de

P8® Projectaanpak?

De praktijkverhalen uit Projectmanagers Geheimen laten je zien wat er achter de schermen van maatschappelijke projecten gebeurt. Met de praktische handvatten in dit boek kun je direct aan de slag.

Designed & developed by Dream Brand