Projectcoaching voor maatschappelijke projecten

project-

coaching

Een programma voor projectmanagers die met meer plezier, ontspanning en zelfvertrouwen willen werken aan hun project.

Is dit herkenbaar voor je?

 • Je voelt je verantwoordelijk voor je project en bent gedreven om resultaten te behalen. Je project gaat immers ergens over.
 • Je werkt hard en bent regelmatig in de avonduren en de weekenden aan de slag om alles af te krijgen. Dat gaat ten koste van je privéleven.
 • Je hebt veel projecten op je bordje en wordt geleefd door de waan van de dag. Hierdoor heb je weinig tijd om afstand te nemen en te kijken hoe je het anders aan kan pakken.
 • Je hebt het gevoel dat je tegengehouden wordt door je eigen organisatie. Het lijkt soms wel of je naast een project ook nog een organisatieverandering moet aansturen.
 • Je projectteam laat regelmatig steken vallen. Jij springt vaak in de gaten om het op te lossen.
 • Je wilt presteren, want je project is belangrijk voor je organisatie. En je hebt de neiging om zelf de lat nog een stukje hoger te leggen dan hij al ligt.
 • Je hebt regelmatig het gevoel dat je er alleen voor staat en dat alles op jouw schouders rust.

Dan is projectcoaching iets voor jou.

 

Word je soms moedeloos van je project? Lukt het je niet om bewoners, of die ene samenwerkingspartner, aan boord te krijgen? Wordt er onverwacht door een interne afdeling een stok in het wiel van je project gestoken, waardoor alles piepend en krakend tot stilstand komt? De zoveelste barrière op je pad. Maatschappelijke projecten zijn complex en ingewikkeld. En hoewel je met hart en ziel werkt aan je project, is je rol als projectmanager soms niet te benijden.

Die innovatieve aanpak is leuk. Maar in een organisatie die wat conservatiever van aard is, kost het behoorlijk wat kruim voordat die nieuwe manier van werken omarmd wordt. Je ondervindt intern dan ook flink wat weerstand.

Jouw projecten zijn daarnaast vaak projecten waar bestuurders mee willen scoren. De spotlight staat dus ook nog eens vol op jou en je project. De lat ligt hoog. En jij hebt ook nog eens de neiging om hem voor jezelf nog een stukje hoger te leggen.

Je hebt binnen je organisatie weinig sparringpartners die begrijpen waar jij mee bezig bent. Je werkwijze wijkt af van die van je collega’s. Je bent een beetje een vreemde eend in de bijt en hoort nergens echt bij.

wat mag je verwachten van projectcoaching?

Het coachingsprogramma is een individueel traject gericht op jou als projectmanager.

Jij bepaalt zelf je doelen en ik begeleid je om de veranderingen te bereiken die je graag wilt realiseren.

Het vak van projectmanagement leer je vooral door het zelf te doen in de praktijk. Jij blijft dus in positie binnen je project en daarmee het aanspreekpunt voor bewoners, samenwerkingspartners of je interne organisatie.

Ik sta gedurende je traject naast je als coach, trainer en adviseur. Je hoeft het dus niet alleen te doen, maar kunt steunen op iemand die de klappen van de zweep kent. Ik ben er voor praktisch advies over de aanpak van je project of ben je sparringpartner als je ergens vastloopt.

Ik ga altijd voor resultaat. Dat maakt dat ik betrokken ben bij jou en je project. Jij zit echter aan het stuur van je eigen proces en bepaalt het tempo waarin je wilt groeien.

Ik leer je werken met de onderwaterwereld van je project aan de hand van de acht bouwstenen uit de P8® Projectaanpak, zodat je gaat herkennen waarom iets niet loopt in je project en dit kan veranderen.

We onderzoeken wat jouw kwaliteiten zijn en hoe jij kan gaan werken op een manier die bij jou past, zodat je met energie en plezier kunt werken aan je project. En hoe je een team bouwt dat je daarbij gaat helpen, zodat je er niet meer alleen voor staat.

We werken aan jouw belemmeringen die je tegenhouden om het anders aan te gaan pakken, zodat je het gaat uitproberen en ervaren in de praktijk en stapsgewijs groeit in je rol. En ik zorg ervoor dat je het enige tijd vol kan houden, zodat er uiteindelijk een duurzame verandering ontstaat.

Projectcoach werd ik niet zomaar.

Er gingen 15 jaar aan vooraf waarin ik zelf projectmanager was van maatschappelijke projecten. Van herstructureringen, renovaties tot maatschappelijk vastgoed. En van bewonersbedrijven tot sociale ondernemingen. Met veel energie werkte ik aan projecten die bijdroegen aan een betere wereld. Dat ging niet vanzelf. Met vallen en opstaan kwam ik erachter hoe je dit soort projecten realiseert. Ik snap daarom jouw wereld van binnenuit.

Tegelijkertijd verslond ik al jaren alles op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Ik heb boeken vol gelezen over gedrags-en communicatiestijlen, een ondernemende mindset, het veranderen van patronen, alignment en energiemanagement. Ik ben NLP Master, DISC-trainer en volgde trainingen bij coaches zoals Tony Robbins. En nog steeds laat ik mij ieder jaar bijscholen in methoden en technieken die ons helpen om projecten weer leuk te maken. Ik leer je alleen wat ik zelf heb toegepast en waarvan ik in de praktijk heb gezien en ervaren dat het werkt.  

In mijn rol als projectcoach komen deze beide werelden samen. Ik richt mij op projectmanagers die anders willen gaan werken. Die met meer ontspanning en plezier en vanuit vertrouwen aan hun project willen werken. Mijn belangrijkste doel is dat je het als projectmanager zo organiseert dat het project leuk is, want ik geloof dat als jij lekker in je vel zit, die resultaten vanzelf komen. Je bent immers niet voor niets een wereldverbeteraar.

Ik geloof dat anderen je kunnen helpen met het oplossen van deze puzzel. Toen ik werkte aan mijn boek heb ik gesproken met vele projectmanagers die mij vertelden waarom hun project lukte. Ze deelden hun succesvolle strategieën met me. Ik deel die met jou. Ik voer nog steeds wekelijks gesprekken met projectmanagers over hun vak om zo nog meer aanpakken te ontdekken die werken. Samen komen we verder.

Dat is wat ik doe als projectcoach.

Ons team is bezig met de energietransitie. Mariëlle heeft ons proces begeleid, zonder het over te nemen. Als projectleider bleef ik in the lead en zichtbaar voor de verschillende stakeholders. Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren. Ze geeft op een prettig manier feedback, waardoor ik ben gegroeid in mijn rol als projectleider. Mariëlle heeft ook bijgedragen aan de positionering van het projectteam. We hadden hierdoor een goed verhaal richting onze bestuurder, die direct overtuigd was van de voorgestelde aanpak.

Heidi van Otten
Gemeente Almere | Projectmedewerker Energie Werkt!

Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

Waar bestaat projectcoaching uit? 

Projectcoaching bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorbereiding

De resultaten van dit traject zijn afhankelijk van wat jij wil leren en jouw specifieke doelstellingen. Bij aanvang van het traject zullen we hier daarom uitgebreid aandacht aan besteden door middel van een aantal voorbereidende opdrachten. Zo kan ik er ook voor zorgen dat het traject aansluit op jouw specifieke behoefte zodat jij de resultaten gaat behalen die je wilt bereiken.

De onderwaterwereld van je project

Dit bestaat uit twee onderdelen:

Boek 

Het boek Projectmanagers geheimen geeft je inzicht in de onderwaterwereld van je project en laat je zien hoe je soms tegengehouden kan worden door stromen onderwater. Het boek laat je kennis maken met die onderwaterwereld en geeft je inzichten waarmee je je project soepeler kan laten lopen. Daarnaast helpen de oefeningen en opdrachten in het boek je op weg.

Online programma 

Het online programma gaat verder waar het boek stopt en geeft je aan de hand van video’s, oefeningen en opdrachten handvatten om de onderwaterwereld van je project te leren werken. Het online programma is bedoeld ter ondersteuning van je leerproces en als naslagwerk. In het tweede kwartaal van 2021 is het online programma beschikbaar. Je krijgt gedurende een jaar na de start van je traject toegang.

 

1-op-1 sessies

We zien elkaar op een door mij te regelen locatie. Dit zal veelal bij een sociale onderneming zijn in Nederland of op een fijne locatie in Eindhoven. Zolang als de maatregelen ivm corona nog gelden, vinden de sessies online plaats via Zoom. De sessies duren een dagdeel. Soms worden ze gecombineerd tot een volle dag.

In de 1-op-1-sessies kijken we naar de volgende onderwerpen:

Ontwerpen van een aanpak voor je project 

We kijken met de bril van de P8® Projectaanpak naar jouw project, ontwerpen een vernieuwende aanpak die gaat werken en maken de vertaalslag naar een projectplan om deze aanpak te kunnen realiseren.

Werken op een manier die bij jou past

Met een online assessment achterhalen we je kwaliteiten en onderzoeken samen hoe jij die ten volle kan gaan benutten bij het realiseren van je project. Daarnaast kijken we hoe je op een authentieke manier kan gaan werken. Ook het stellen van doelen en hoe je je vervolgens committeert aan de te behalen resultaten, komt aan bod.

Realiseren en waarmaken

Deze sessies gaan over de fase waarin je gaat doen en je plan gaat uitvoeren. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn je teamsamenstelling, het managen van je energieniveau en het verhogen van je veerkracht, zodat jij vol kan houden. Ook als het even lastig is.

Het is afhankelijk van de duur van je traject welke onderwerpen behandeld worden. In het kennismakingsgesprek ontvang je hier specifieke informatie over.

Coachingsgesprekken

Coachingsgesprekken zijn individueel en vinden online plaats. Jij kunt de onderwerpen inbrengen die op dat moment spelen en mij alle vragen stellen die je hebt. Ter voorbereiding beantwoord je een aantal vragen, zodat je scherp krijgt wat goed gaat en wat om aandacht vraagt. Zo kunnen we de coachingsgesprekken gericht inzetten en haal je er meer uit. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de duur van jouw traject. In een kennismakingsgesprek kan ik je hier specifieke informatie over geven.

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

De startdatum bepalen we samen in overleg.

Investering

Ik geloof niet in ‘overnight succes’ en daarom is de minimale duur als je met mij werkt drie maanden. Daarnaast is projectcoaching maatwerk. De prijs is afhankelijk van de duur van je traject. In een kennismakingsgesprek kijk ik daarom samen met jou naar de resultaten die je wilt bereiken en zal ik je uitleggen hoe dit er voor je uit kan zien. Je ontvangt na ons gesprek mijn voorstel per e-mail, zodat je het rustig na kan lezen.

Mariëlle hanteert een persoonlijke en hartelijke benadering en is tegelijkertijd zakelijk en kritisch als het nodig is. De begeleiding heeft ons het volgende opgeleverd: duidelijkheid over de mogelijkheden om met horeca inkomsten te genereren, een professionele exploitatiebegroting, meer inzicht in de wijze waarop we de interne bedrijfsvoering kunnen organiseren en geloof in de mogelijkheden van onze vrijwilligers. 

Karin Trenkel
CultuurWerkplaats Tarwewijk | Directeur

 Wij hebben Mariëlle ingeschakeld voor het maken van een ondernemingsplan en het verkrijgen van een financiering voor onze sociale onderneming. Ik heb vol vertrouwen op haar kennis gevaren. Het was spannend om alles los te laten. Er is een frisse wind door onze sociale onderneming gegaan, we zijn als team sterker geworden en uiteindelijk hebben we – na de nodige aanpassingen - de financiering gekregen die we wilden binnenhalen.

Lara Scot
Sûr Atelier | Founder

Mariëlle heeft ons begeleid en ondersteund bij het opzetten van Oranjerijk. Mariëlle luistert goed naar je vraag en deelt vol passie haar kennis en ervaring. Daarnaast is ze echt steengoed met cijfers en het opstellen van een bedrijfsbegroting. Zeker een aanrader om je door haar te laten ondersteunen!

Mieke Kox
Projectleider Maatschappelijke Dienstverlening | Gemeente Uden

Dit is wat projectcoaching je kan opleveren

De resultaten zijn voor iedere klant anders.

Sommigen klanten staan aan het begin van een nieuw project en ontwikkelen een aanpak voor het project welke ze vervolgens gaan realiseren. Er zijn ook klanten die al langere tijd betrokken zijn bij een concreet project en gestuit zijn op een blokkade in het project. Zij willen hierin een doorbraak realiseren door een andere aanpak te ontwikkelen.

Wat projectcoaching je in ieder geval oplevert:

 • Je project wordt weer leuk!
 • Je hebt kennis van de onderwaterwereld van projecten en kan dit strategisch inzetten in je project, waardoor je project makkelijker gaat.
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen als het gaat om projectmanagement van maatschappelijke projecten. Je weet waar je mee bezig bent en laat je minder snel uit het veld slaan bij lastige situaties of tegenslagen.
 • Je gaat werken op een manier die bij je past waardoor het plezier in je werk toeneemt.
 • Je gaat merken dat mensen waar je mee werkt makkelijker aanhaken en met je meedoen.
 • Je gaat meer en sneller resultaten boeken in je project.
 • Je gaat effectiever werken waardoor je meer tijd over houdt voor andere activiteiten.
 • Je groeit naar een volgend professioneel niveau als projectmanager, waardoor je in staat bent om met het project het verschil te maken in de wereld.

 

veelgestelde vragen

Ik ben geen projectmanager maar werk wel aan een maatschappelijk project. Kan ik ook deelnemen?

Ik werk bij voorkeur met projectmanagers die zelf een project leiden of zich klaar aan het maken zijn om dat binnenkort te gaan doen. Als je twijfelt neem dan even contact met me op zodat ik kan kijken of het bij jou past.

Wanneer is een project een maatschappelijk project?

Of je nu werkt aan een renovatieproject met bewoners, betrokken bent bij een herstructureringsopgave, aan de slag gaat met een energietransitie, een wijkplan maakt, een opgave hebt om een innovatieve oplossing te vinden voor het bestrijden van armoede, een buurthuis beheert, een bewonersbedrijf opzet, of een sociale onderneming runt, voor al deze projecten en initiatieven is de P8® Projectaanpak bruikbaar. Die projecten zijn inhoudelijk en wat betreft context zeer verschillend. De bouwstenen die je nodig hebt om deze projecten te kunnen realiseren, zijn in al deze projecten echter vergelijkbaar.

Kunnen alleen projectmanagers die werken bij gemeentes en woningcorporaties deelnemen?

Je bent ook van harte welkom als je als projectmanager, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een maatschappelijke organisatie, adviesbureau, bewonersbedrijf of sociale onderneming of aannemer.

Ik heb een project dat dreigt te stagneren. Is projectcoaching dan ook voor mij geschikt?

Ja, de P8® Projectaanpak helpt je om erachter te komen waardoor dat komt en geeft je een richting waar je kunt gaan zoeken voor de oplossing.

Ik heb op dit moment geen concreet project om handen. Kan ik dan toch meedoen?

Om het meeste uit de workshop of coaching te kunnen halen is het belangrijk dat je een project hebt waar je over na kunt denken. Dat mag ook een project uit het verleden zijn, waarop je wilt reflecteren of een project waar je nog aan moet beginnen.

Neem jij het project van mij over?

Nee, jij blijft zelf aan het stuur van je project en in positie richting de mensen waar je mee werkt. Ik begeleid je, maar jij blijft het zelf doen, omdat doen in de praktijk de enige manier is om het vak te leren.

Hoeveel tijd kost projectcoaching?

Het idee is dat ik je begeleid terwijl je werkt aan je project, zodat het je geen extra tijd gaat kosten. Daarnaast gaan de projectmanagers die ik begeleid vaak effectiever werken, waardoor ze juist tijd besparen.

Als je meer wilt weten weten over projectcoaching, dan kun je me een bericht sturen via Whatsapp (06-25534578) of een e-mail sturen via info@marielledegroot.nl. Ik neem daarna contact met je op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Je kunt dit gesprek ook zelf inplannen in mijn agenda.

liever lezen?

Het boek Projectmanagers geheimen is een feest der herkenning voor iedere projectmanager die werkt aan een maatschappelijk project. Verhalen van andere projectmanagers geven je bevestiging dat jouw werkwijze, die grotendeels op je gevoel is gebaseerd, vaak de juiste is.

Het laat je ook zien dat je niet de enige bent die zijn project soms zwaar vindt en loopt te ploeteren om het voor elkaar te krijgen. Aan de hand van de P8® Projectaanpak maak je kennis met de onderwaterwereld van je project. Kennis van die verborgen wereld helpt je om met meer ontspanning, plezier en zelfvertrouwen te werken aan je project. Met deze geheimen maak je je project weer leuk!  

Designed & developed by Dream Brand

Chat openen
Stuur me gerust een berichtje!