Zit jij niet zo lekker in je project en zou jij het eigenlijk wel fijn vinden om een coach in de arm te nemen? Iemand om tegenaan te kunnen praten. Iemand van buiten je organisatie. Maar durf je dit niet goed te bespreken met je leidinggevende? Want wat zal die wel niet denken?
Als je dit herkent, dan komt dat waarschijnlijk omdat je bang bent dat je het vak niet aankunt.
Projectmanagement
In de wereld van projectmanagement gaat veel aandacht uit naar analytische aspecten van het project. Stakeholderanalyses, financiële overzichten, procesaanpakken of GOTIKR’s. Dit zijn goede manieren om ons project rationeel aan te sturen.
Werken met je gevoel in je project? Daar kunnen we niet zo veel mee. Het is soft. En ongrijpbaar. De meesten van je collega’s zijn daar dan ook niet mee bezig. Sterker nog: ze blijven er liever ver van weg.
Projectcoaching
Coaching hoort daar ook bij. Je hoort ze misschien al denken: ‘Dat is iets is voor projectmanagers die het niet kunnen of overspannen dreigen te raken’. En je begint hierdoor bijna zelf te geloven dat dat ook zo is. Het is dan ook niet zo gek dat jij jezelf wel drie keer bedenkt voordat je dit bespreekbaar maakt bij je leidinggevende. Voor je het weet krijg je een verkeerd imago binnen je organisatie of staat je baan op de tocht.
Gevoel
Het gevoel waarmee jij aan een project werkt, bepaalt een groot deel van de resultaten die je bereikt. Als jij ergens met zelfvertrouwen en enthousiasme in staat, gaat alles bijna vanzelf. Hoe anders is dat als je je onzeker of kwetsbaar voelt? Dat noemen we soft, maar je gevoel heeft een keiharde impact op de resultaten die je behaalt. Dan lijkt het me toch wel handig als je als projectmanager weet hoe je dat gevoel een beetje kunt sturen, toch?
IJsberg model
Daar komt bij dat die gevoelsaspecten ook nog eens een veel groter deel van je project uitmaken dan je nu misschien denkt. Laat ik dit uitleggen aan de hand van het model van de ijsberg van psycholoog McClelland.
20 % zit boven water. Dat is het gedrag dat je ziet bij mensen. Gevoelszaken gaan over wat je vindt en wat je wilt. Dat is veel minder zichtbaar en zit onder water. Net als bij die ijsberg maakt dat bijna 80% van je project uit. Ik hoef je dus niet uit te leggen waar de grootste kansen zitten om je resultaten te verbeteren. Precies, bij die softe kant.
Als je wilt gaan werken aan vraagstukken die samenhangen met je gevoel, ben je dus niet een projectmanager die op het puntje staat van omvallen. Integendeel: je doet juist een strategisch slimme zet om meer resultaten te bereiken.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties