Zo doen wij dit nu eenmaal altijd.’ ‘Daar heb ik geen tijd voor’. In mijn projecten werd ik vaak tegengehouden door mijn eigen collega’s. Hieruit leerde ik een belangrijke les. In zo’n situatie heb ik waarschijnlijk de verkeerde mensen om mij heen verzameld

Samenstelling van je team

Never change a winning team. De juiste samenstelling van je team is cruciaal voor het bereiken van resultaten. We voelen dat allemaal op onze klompen aan. Maar welke projectmanager onderhandelt over wie hij toegewezen krijgt op een project? En wie checkt of mensen echt gecommitteerd zijn en in staat zijn om de opgave in te vullen? Ik deed dat niet. Ik denk dat de meesten van ons dat niet doen. En ik vind dat nog begrijpelijk ook.

Dan maar roeien met de mensen die ik heb

Meestal kreeg ik mijn mensen gewoon toegewezen door de leidinggevende van de desbetreffende afdeling. Dat was al een hele tour. Ik was vaak blij als ik mijn projectteam gevuld had met mensen die tijd in hun agenda konden maken. Teruggaan met de vraag dat ik iemand anders wilde, dat deed ik niet. 

Ik zou destijds ook geen idee gehad hebben, waar ik dan precies op zou moeten letten. Ik ben van huis uit geen P&O-er. Leg dan maar eens uit welke kwaliteiten je wel nodig hebt in je team. En ik wilde natuurlijk mijn collega niet afvallen. Soms wist ik diep in mijn hart wel dat die persoon niet op de juiste plek was. Maar zag ik ook geen alternatieven op zo’n moment. Dan dacht ik: het komt wel goed. Ik heb veel trekkracht en energie en ik help die persoon er wel doorheen. Eerlijk gezegd had ik ook niet het lef om degene weg te sturen, omdat ik wist dat vervolgens alles op mijn bordje terecht zou komen. Ik keek wel uit: mijn agenda was al overvol. Dan maar roeien met de mensen die ik heb.

Tussen regels en praktijk

Roeien tegen de stroom in, noem ik dat tegenwoordig. Een teamlid die het op zijn manier bleef doen, omdat dit de werkwijze was zoals hij het altijd deed. Terwijl in die samenwerking met bewoners het juist nodig was om ruimte te geven en die standaardwerkwijze los te laten. Met allemaal boze bewoners die het liefst de handdoek in de ring wilden gooien tot gevolg. Hier had ik iemand nodig gehad die het aandurfde om te balanceren tussen de regels en de praktijk. Daar had ik niet om gevraagd, dus ik kreeg iemand die de regels handhaafde. Met succes.

Commitment

Of die keer dat een ogenschijnlijk detailzaak zoals het aanvragen van een vergunning, niet geregeld was. Ik had verschillende keren gevraagd aan deze persoon om dit te regelen. Alles stond klaar in het project om van start te gaan, maar zonder die vergunning lag alles stil. ‘Geen tijd voor gehad’, was het antwoord. Boos worden op deze persoon had geen zin. Mezelf aankijken wel: ik was immers vergeten om vooraf het commitment van deze persoon te checken.

Of ik was uren bezig met het enthousiasmeren van collega’s die alleen maar risico’s zagen. Al mijn energie lekte weg aan het weerleggen van de bezwaren. Hierdoor zagen we alleen nog maar wat er mis kon gaan. Wat we wilden realiseren raakte volledig buiten beeld. In dat team had ik duidelijk te weinig durfals en vernieuwers aan boord, waardoor de focus verschoof van innovatie naar risicomanagement.

Projectgedoe

Wat een project-gedoe. De samenstelling van je team is dan een belangrijke stap naar het succes in je project. Projectteam is daarom een van de acht onderdelen van de P8® Projectaanpak. Een project kan immers alleen maar goed lopen, als je de juiste mensen om je heen verzameld hebt. Mensen die passen bij de aard van je project. Waarbij de verschillende kwaliteiten die je nodig hebt zijn ingevuld. En mensen waarvan je weet dat ze kunnen en willen leveren.

Ik weet ook hoe lastig het is om kritisch te zijn. Je wilt immers zo snel mogelijk van start. En niet bij aanvang van het project al bij je opdrachtgevers en leidinggevenden, die hun mensen beschikbaar moeten stellen, lopen zeuren. En dat is precies waar het vaak mis gaat. Met vervolgens een heleboel projectgedoe.

Projectcoach

Ik kan je daar bij helpen. Begin jij aan een nieuw project of aan een nieuwe fase van je project en sta je voor de samenstelling van je team? Dan is het prettig om hierover te kunnen sparren met iemand die weet waar je naar moet kijken en die ook nog eens je project snapt. Een buitenstaander die de pijnpunten bloot kan leggen. Maar ook iemand die je helpt om die lastige gesprekken te kunnen voeren. Dat is wat ik doe als projectcoach. Als je me een mailtje stuurt via info@demaatschappelijkeprojectmanager.nl, dan denk ik graag met je mee.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!