Je presenteert de aanpak van je nieuwe project aan je opdrachtgever maar diep van binnen knaagt het ergens. Is dit wel de juiste aanpak? Waarom voel je je nou toch zo onzeker?

Als je dit herkent, weet dan dat dat wordt veroorzaakt doordat ieder maatschappelijk project uniek is en om maatwerk vraagt.

Maatschappelijke projecten zijn iedere keer anders

Als projectmanager denk je vaak dat jij moet weten hoe het moet. Jij bent immers de trekker van het project en aan jou wordt gevraagd om een aanpak te bedenken.

De realiteit is dat jij vooraf helemaal niet kunt weten hoe het moet, omdat maatschappelijke projecten iedere keer weer anders zijn. Je opdracht verschilt, de bewoners of samenwerkingspartners zijn anders of je teamsamenstelling is veranderd waardoor je bepaalde vaardigheden mist.

Dat maakt dat het zomaar kan zijn dat een aanpak die bij het ene project werkte, in het andere project niet geschikt is. Het is dus onmogelijk om vooraf te weten wat de goede aanpak is. Daar ga je bij aanvang van je project juist naar op zoek door gedegen onderzoek uit te voeren. De P8® Projectaanpak kan je daarbij helpen.

Gaat je plan werken

In de praktijk moet vervolgens blijken of dat wat je bedacht hebt ook echt werkt, of dat je terug moet naar de tekentafel. Vaak zal het zijn dat de praktijk je gaat leren wat werkt en wat niet werkt. Je gaat dus een zoekproces in om te ontdekken hoe het moet.

Omdat je bij de start van je project dan ook niet precies weet wat gaat werken, is het niet meer dan logisch dat dat deze fase soms een ongemakkelijk gevoel bij je oproept. Je hebt weliswaar een plan, maar moet je er nog achter komen of je plan ook werkelijk gaat werken. Dat gevoel hoort dus gewoon bij de fase waar je project in zit.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!