Gedurende de dag word je geleefd door je project. De vergaderingen volgen zich in hoog tempo op. Je bent gefocust bezig om in iedere vergadering de resultaten te bereiken die je voor ogen hebt.

Ondanks dat je echt wel weet dat afstand nemen en reflectie je verder gaat helpen, lukt het je niet om hier tijd voor te maken. Je bent zeker niet de enige projectmanager die dit lastig vindt. Dat komt omdat reflectie namelijk zelden om prioriteit schreeuwt.

Reflecteren

Natuurlijk ken je de kracht van reflectie. Toch doe je het niet. Er staan zo veel afspraken in je agenda. De werkdruk is hoog. Hierdoor heb je de neiging om door te blijven gaan, zodat alles op tijd af komt.

Vertragen en afstand nemen? Gedurende de gehele vergadering bezig zijn met één onderwerp in plaats van 10 punten die afgehandeld worden? Die ruimte is er niet in je hoofd. Die wordt volledig opgeslokt door de waan van de dag. En dan schakel je eerder door naar je automatische pilot. Geeft aandacht aan zaken die om prioriteit roepen. Reflectie roept niet zo hard. Dat kan altijd nog wel even wachten. Het is daarom nogal logisch dat je toch weer geen tijd hebt genomen, om te reflecteren.

Vertragen om te versnellen in je project

Iemand van buiten het project heeft die rust en afstand wel. Die kan je helpen om te vertragen. Maar ook ervoor zorgen dat reflecteren hoger op je interne agenda in je hoofd komt. Als projectcoach help ik daarom projectteams met dit proces. Alleen al een afspraak met een externe helpt om reflectie boven aan de prioriteitenlijst te krijgen. Zo’n afspraak zeg je immers niet zo snel af.

In enkele bijeenkomsten van 1 tot 1,5 uur help ik je vervolgens om afstand te nemen, te vertragen en met een andere perspectief te kijken naar je project. Te zien wat succesvol was. Te ontdekken hoe je dat kunt inzetten in de rest van je project. Te voelen waar het niet lekker zit en te benoemen waar je je zorgen over maakt.

Maar ook te zien waar nog onbenutte mogelijkheden liggen. En vervolgens je eigen creativiteit aan het werk te zetten om daar een oplossing voor te zoeken. Door dit proces samen te doorlopen, komt je project bijna altijd in een versnelling.

Projectcoaching

Als jij vindt dat reflectie waardevol is voor je project en begrijpt waardoor dit bij jou altijd van de plank valt, denk dan eens aan projectcoaching en maak een afspraak met me om kennis te maken en te kijken hoe projectcoaching jouw project verder kan brengen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!