Waarom je project alleen slaagt als jij gaat doen waarvoor je warm loopt -

Baal jij van sommige taken in je project en zou je die het liefste van je bordje willen schuiven?

Zou je je project diep in je hart anders willen aanpakken, op jouw manier. Maar durf je dit niet?

Denk je dan ‘ze zien me al aankomen?’

Of ‘stel je niet aan, het werk moet gewoon gebeuren?’

Deze gedachten hebben namelijk niks te maken met prinsessengedrag. Voor het slagen van jouw project is het juist een voorwaarde dat je gaat doen wat bij jou past en waar jij voor warm loopt. In dit artikel leg ik uit waarom dat zo is.

Jij bent de startmotor voor je project

Als je een project van de grond wilt trekken, moet er veel tegelijkertijd gebeuren. Op zoek naar bewoners en hen laten aanhaken, samenwerkingspartners in de kruiwagen krijgen, je team verzamelen en laten committeren aan de opdracht, je opdrachtgever te vriend houden en dat bij voorkeur allemaal tegelijkertijd. Als je dit rijtje zo leest, dan voel jij wel aan dat dat niet vanzelf gaat. Het is een soort vliegwiel dat je op gang wilt brengen. Een project is dan ook net een dieselmotor: je moet er eerst heel veel energie in steken, voordat de motor gaat draaien. Daar is een startmotor voor nodig en die startmotor, dat ben jij als projectmanager. Jij levert de aanvangsenergie om je project draaiende te krijgen.

Energie werkt aanstekelijk voor anderen

Daarbij komt dat energie aanstekelijk werkt. Mensen doen elkaar namelijk gewoon na. Als jij vol energie en enthousiasme bent, dan werkt dat aanstekelijk voor je team. Ze voelen je energie en – of ze er nu zin in hebben of niet – je zult merken dat de groep waar je mee werkt ook met meer enthousiasme gaat acteren. Het tegenovergestelde is ook waar: als jij langzaam, aarzelend en voorzichtig handelt en vooraf rekening houdt met allerlei weerstanden, werkt dat ook aanstekelijk. Je team gaat dat gedrag namelijk ook nadoen. Als je dus mensen mee wilt enthousiasmeren, is het belangrijk dat je af en toe brandstof in de vorm van jouw energie erin gooit, zodat ze aanhaken en met je mee gaan doen.

Energie is nodig om je krachtig te voelen

De hoogte van je energieniveau heeft ook effect op jouw eigen gevoel en daarmee je gedrag. Je kent het wel: als je op een probleem stuit na een lange werkweek, valt dat soms rauw op de dak en zie je de oplossing niet. Krijg je diezelfde vraag aan het begin van die week, dan los je het zo op. Met een laag energieniveau voel je je eerder onzeker of angstig. Met zo’n gevoel handel je voorzichtiger en neem je beslissingen trager of zelfs de verkeerde beslissingen. Dat is een slechte uitgangspositie voor je project, omdat de mensen in je omgeving jouw gedrag gaan kopiëren. 

Koester je energieniveau

Dit maakt dat om projecten te kunnen realiseren, je je energieniveau moet koesteren. Energie en passie voor je project ervaar je alleen als je weet wie je wilt zijn, wat je graag doet en welke taken goed bij jou passen. Je herkent vast de tegenovergestelde situatie. Dat je aan een project werkt waarin je je talenten niet kwijt kunt en er allerlei taken op je bordje liggen, waar je hart niet sneller van gaat kloppen, maar die toch moeten gebeuren. Dat zijn de situaties waarin je de veeleisende kant van projectmanagement ervaart. Alles gaat traag en je project voelt aan als zwoegen. Je energie lekt weg. Dan mogen alle alarmbellen bij je afgaan, want op die manier gaat het jou nooit lukken om resultaten in je project te boeken. Simpelweg, omdat het jou teveel energie kost.

Ontdekken wie je wilt zijn, de route vinden om hiernaar toe te groeien en je project vervolgens aan te pakken op een manier die bij jou past, zijn daarom een voorwaarden om je project te laten slagen. Dat is waar de P8® Projectaanpak in essentie over gaat.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.