Wat projectmanagers die werken aan maatschappelijke projecten vaak niet weten - Mariëlle de Groot - Projectcoach

Mijn manier van werken was altijd anders dan de aanpak van mijn collega’s. Ik stond in contact met de buitenwereld. Verhalen van bewoners raakten me. Tot tranen aan toe. Ik voelde bij samenwerkingspartners aan wat er speelde of hoe lastig het voor mijn tegenspeler was om het plan er door heen te krijgen in die organisatie. Misschien was het zelfs wel een beetje de vrouwelijke touch in projecten.

Schild

Ik bestempelde dat altijd als super soft. Zag het als een zwakte dat ik zo gevoelig was en vond het lastig om er mee te werken. Ik keek bovendien wel uit in de mannenwereld waarin ik werkte om het over dit soort onderwerpen te hebben. Dus ik zette mijn professionele, ik-heb-alles-onder-controle en mijn doorpakkers-schild op.

Dat schild was tot op zekere hoogte effectief. Die projectresultaten kwam er. Maar het koste me bakken met energie. En ik wist ook: dit ga ik zo niet lang volhouden. Dat moest toch ook anders kunnen? Ik had alleen geen idee hoe. Daarom ben ik me in dit onderwerp gaan verdiepen.

Trainingen, coaching en boeken vol heb ik over dit onderwerp gelezen. Ik kwam tot de conclusie dat die menselijke aanpak en dat gevoel me juist konden helpen om een project te realiseren. Sterker nog: zonder die softe kant, werd het helemaal niks.

Aangeleerd gedrag

Dat ging natuurlijk niet vanzelf. Ik had zo veel gedrag aangeleerd om mijzelf overeind te houden: Laten zien dat ik het wel kon, dat ik professioneel was of het beeld ophouden dat ik de boel wel onder controle had. Stapsgewijs ging mijn schild aan diggelen en met vallen en opstaan kwam er een andere manier van werken voor in de plaats. Een manier die bij mij past. Waarbij ik in mijn projectenwerk mijn gevoelens strategisch inzet om resultaten te kunnen behalen.

Projectmanagers geheimen

Ik weet dat veel projectmanagers in diezelfde zoektocht zitten. In onze wereld van maatschappelijke project praten we daar weinig over. Wordt het gezien als een teken van zwakte. Zo zag ik het zelf ook lange tijd. Tijd om daar verandering in aan te brengen!

Daarom heb ik het boek Projectmanagers geheimen geschreven. Je leest in dit boek mijn persoonlijke verhalen en worstelingen met het managen van projecten. En de verhalen van andere projectmanagers die zo open durfden te zijn. Bovendien geef ik handvatten over hoe jij ook kunt gaan werken met je zachte kant in je project. Je kunt het boek hier bestellen.

Als je het gelezen hebt, laat je me dan weten wat je er van vond? Ik ben namelijk benieuwd welk deel van het boek jou aanzet om het anders te gaan doen en hoe het je daarbij heeft geholpen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Chat openen
Stuur me gerust een berichtje!