Workshop P8® Projectaanpak

WORKSHOP

P8® Projectaanpak

Heb jij nu al een aantal keer gehoord over die P8® Projectaanpak? En wil je nu wel eens weten wat het eigenlijk inhoudt?

Is dit herkenbaar voor je?

  • Je wilt bewoners betrekken, maar bent zoekende naar de manier waarop je het participatieproces vorm kan geven.
  • Je probeert medewerking te krijgen voor je plannen bij je samenwerkingspartners maar je merkt dat ze zich niet willen committeren.
  • Je ondervindt weerstanden binnen je eigen organisatie. De steun die je nodig hebt, ontbreekt.
  • Je bent gedreven en maakt vele uren, maar de resultaten in je project zijn nog niet wat je hoopte.
  • Door de hektiek van de dag hebt je niet de rust om te bedenken hoe het anders kan.

Dan is deze workshop iets voor jou.

Je bent immers afhankelijk van factoren die je project van buitenaf beïnvloeden. Je werkt samen met bewoners, samenwerkingspartners en soms is het een hele tour om zelfs je eigen collega’s van een andere afdeling mee te krijgen. Jij staat daar midden tussenin. Dat alleen al maakt het project tot een uitdaging.

Maar er is meer.

Je project heeft namelijk een onderwaterwereld. Een wereld die niet zichtbaar is, maar die je als projectmanager wel ervaart en voelt. Denk maar eens aan al die keren dat je kritische opmerkingen om je heen hoorde over je project of die momenten dat je zelf begon te twijfelen aan de haalbaarheid. Die onderwaterwereld bepaalt in grote mate of je project gaat lukken of niet. Als je deze wereld niet doorziet of negeert, dan merk je dat vaak omdat je project traag gaat of stagneert.

 Ik heb onderzoek gedaan naar die verborgen wereld en kwam erachter dat deze in acht gebieden van je project een rol speelt. Hieruit is de P8® Projectaanpak ontstaan. Met P8® Projectaanpak leer je werken met de onderwaterwater van je project, groei je in je rol als projectmanager en ben je in staat om je project op een vernieuwende wijze aan te pakken.

Waarom ik de P8® Projectaanpak ontwikkeld heb

Ik heb 20 jaar ervaring met het realiseren van maatschappelijke projecten. Heb drie sociale ondernemingen opgezet en mooie en bijzondere resultaten bereikt waar ik trots op ben. Dat is alleen de helft van het verhaal.

De andere kant van het verhaal is dat ik er lang over gedaan om mijn eerste geslaagde project te realiseren. Mijn projecten bleven telkens steken.  Intussen zag ik mijn collega’s schijnbaar moeiteloos hun (vastgoed)projecten realiseren en opleveren. Dat knaagde aan mij. Ik vroeg me af of ik het vak van projectmanager wel zou kunnen. En dat hielp natuurlijk helemaal niet om die projecten alsnog van de grond te krijgen.

Pas veel later doorzag ik vooral werkte aan maatschappelijke projecten en dat die anders van aard zijn dan een gemiddeld vastgoedproject. Alleen al de lange rij van bewoners en partijen waar je mee samenwerkt, maakt het tot een complex en ingewikkeld geheel. Dergelijke projecten vroegen dus andere vaardigheden van mij als projectmanager.

Het keerpunt kwam toen ik aan de slag ging met een coach. Hij liet me naar mijzelf kijken en liet me zien wat er bij een mens onderwater speelde. Hij moedige me aan om mijzelf iedere dag te verbeteren. Hij leerde me werken op een manier die bij mij paste. Iedere dag oefende ik met de materie en stapsgewijs lukte het steeds beter. Binnen enkele dagen zag ik de eerste kleine verschillen in mijn gedrag. Binnen enkele weken de eerste veranderingen bij de mensen waar ik mee samenwerkte. Pas maanden later zag ik het verschil in resultaten in mijn project: die versnelden en kwamen van de grond. En als ik vele jaren laten zie ik wat die projecten doen voor mensen, word ik daar oprecht blij van.

In deze periode ontdekte ik hoe belangrijk mijn vaardigheden als projectmanager waren. Natuurlijk was dat niet nieuw voor me. Wat ik me alleen niet realiseerde is dat het resultaat misschien wel voor meer dan 80% wordt bepaald door mijn kwaliteiten als projectmanager. Als ik dat toen had geweten, dan had ik veel eerder geïnvesteerd in mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Zelfontwikkeling is nog relatief nieuw in ons werkveld. Coaches worden vaak pas ingezet als iemand gestruikeld is. Laat staan dat coaching wordt ingezet om de prestaties te optimaliseren. Dat wil ik veranderen. Daarom heb ik de P8® ßProjectaanpak ontwikkeld en ben ik gestart met coaching programma’s speciaal voor projectmanagers van maatschappelijke projecten. Programma’s die projectmanagers helpen om te groeien in hun rol als projectmanager door middel van persoonlijke ontwikkeling, zodat ze in staat zijn om met hun project een oplossing te bieden voor de maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan in deze wereld.

 

Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

Met veel plezier heb ik voor de gemeente Haarlem samengewerkt met Mariëlle de Groot. Zij heeft veel ervaring met het opzetten van samenwerkingstrajecten tussen gemeentes, welzijnsorganisaties, bewoners en andere partners in de stad, zoals het opzetten van bewonerscoöperaties in wijken met sociale uitdagingen. Met veel daadkracht en betrokkenheid bijt zij zich vast in al deze aspecten om het project tot een succes te brengen!

Mieneke Zijlmans
Gebiedsverbinder Haarlem Oost | Gemeente Haarlem

Dit gaan we doen

 

Wat gaan we doen tijdens de workshop?

 • Je maakt kennis met de onderwaterwereld van je project aan de hand aan de acht bouwstenen van de P8® Projectaanpak.
 • Je maakt kennis met de 3 hoofdstappen uit de P8® Projectaanpak die de basis vormen om een vernieuwende aanpak te ontwikkelen voor je project.
 • Je leert zien welke rol jij zelf speelt bij het behalen van de gewenste resultaten en wat je zelf kunt doen om die invloed te vergroten?
 • Je voert een test uit om te kijken in hoeverre jij de principes van de P8® Projectaanpak al toepast en komt er achter waar je jezelf nog verder kan verbeteren.
 • Je ervaart aan de hand van een oefening hoe je in de praktijk kan werken met een bouwsteen uit de P8® Projectaanpak, het onderdeel Projectteam.

Er is tijdens de workshop voldoende ruimte om vragen te stellen. Ik werk altijd in kleine groepen tot maximaal 5 personen, waardoor ik zeker weet er dat er voor iedereen voldoende individuele aandacht is. 

 

 

Mariëlle heeft ons begeleid en ondersteund bij het opzetten van Oranjerijk. Mariëlle luistert goed naar je vraag en deelt vol passie haar kennis en ervaring. Daarnaast is ze echt steengoed met cijfers en het opstellen van een bedrijfsbegroting. Zeker een aanrader om je door haar te laten ondersteunen! 

Mieke Kox
Projectleider Maatschappelijke Dienstverlening | Gemeente Uden

 

Praktische informatie

Wanneer

Datum: donderdag 29 oktober 

Ook op: 5 november, 26 november en 10 december

Tijd

De online bijeenkomsten duren 2 uur en vinden plaats van 9:30 uur tot 11:30 uur.

Op 26 november is er een vroege ochtendsessie van 8:00 uur tot 10:00 uur.

Waar?

Online: de toegangscode word je toegezonden nadat je je aangemeld hebt. 

Kosten

Deelname aan deze workshop is kosteloos.

 

Wat levert de workshop je op?

Je ontdekt waardoor het komt dat maatschappelijke projecten anders zijn dan andere projecten. Je maakt kennis met de onderwaterwereld van je project, doorziet hoe dit je project beïnvloedt en ontdekt hoe jij die wereld zelf kan beïnvloeden.

Je ontdekt in hoeverre jij al werkt met de acht bouwstenen uit de P8® Projectaanpak en welke je nog mist.

Tijdens de workshop doen we een oefening waardoor je zelf de invloed van de onderwaterwereld gaat voelen en ervaren.

Je begrijpt na afloop beter wat maatschappelijke projecten van jouw kwaliteiten als projectmanager vragen. De workshop helpt je dan ook om een beeld te krijgen van hoe het volgende groeistap als projectmanager.

veelgestelde vragen

Wanneer is een project een maatschappelijk project?

Of je nu werkt aan een renovatieproject met bewoners, betrokken bent bij een herstructureringsopgave, aan de slag gaat met een energietransitie, een wijkplan maakt, een opgave hebt om een innovatieve oplossing te vinden voor het bestrijden van armoede, een buurthuis beheert, een bewonersbedrijf opzet, of een sociale onderneming runt, voor al deze projecten en initiatieven is de P8® Projectaanpak bruikbaar. Die projecten zijn inhoudelijk en wat betreft context zeer verschillend. De bouwstenen die je nodig hebt om deze projecten te kunnen realiseren, zijn in al deze projecten echter vergelijkbaar.

Ik ben geen projectmanager maar werk wel aan een maatschappelijk project. Kan ik ook deelnemen?

Ik werk bij voorkeur met projectmanagers die zelf een project leiden of zich klaar aan het maken zijn om dat binnenkort te gaan doen. Als je twijfelt neem dan even contact met me op zodat ik kan kijken of het bij jou past.

Kunnen alleen projectmanagers die werken bij gemeentes en woningcorporaties deelnemen?

Je bent ook van harte welkom als je als projectmanager, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een maatschappelijke organisatie, adviesbureau, bewonersbedrijf of sociale onderneming.

Ik heb een project dat dreigt te stagneren. Is de workshop dan ook voor mij geschikt?

Ja, de P8® Projectaanpak helpt je om erachter te komen waardoor dat komt en geeft je een richting waar je kunt gaan zoeken voor de oplossing.

Ik heb op dit moment geen concreet project om handen. Kan ik dan toch meedoen?

Om het meeste uit de workshop of coaching te kunnen halen is het belangrijk dat je een project hebt waar je over na kunt denken. Dat mag ook een project uit het verleden zijn, waarop je wilt reflecteren of een project waar je nog aan moet beginnen.

Wil je meer weten over de workshop, stuur me dan een bericht via Whatsapp (06-25534578) of een e-mail via info@marielledegroot.nl. Ik neem daarna contact met je op.

Meer lezen over de

P8® Projectaanpak?

De praktijkverhalen uit Projectmanagers Geheimen onthullen wat er speelt onder de waterspiegel van maatschappelijke projecten. Het boek laat je zien waarom jouw rol als projectmanager bepalend is voor het slagen van een project. En hoe jij kan groeien als projectmanager zodat je in staat bent om innovatieve aanpak voor je project te ontwikkelen en deze uit te voeren. Met de praktische handvatten in dit boek kun je direct aan de slag.

Designed & developed by Dream Brand

Chat openen
Stuur me gerust een berichtje!