Workshop P8® Projectaanpak

WORKSHOP

“Meer grip op je project”

Werk jij bij een gemeente of woningbouwcorporatie aan een maatschappelijk project? En vind je het lastig om grip te krijgen op je project? In deze workshop laat ik je zien waardoor dit wordt veroorzaakt en wat jij zelf kan doen om toch grip te krijgen. 

Is dit herkenbaar voor je?

  • Je wilt bewoners betrekken bij je project en vraagt jezelf af hoe je met ze in contact komt en wat je ze dan moet vragen?
  • Je probeert medewerking te krijgen voor je plannen bij je samenwerkingspartner maar je merkt dat ze zich niet committeren.
  • Je ondervindt weerstanden binnen je eigen organisatie.
  • Je twijfelt over je eigen aanpak, maar kan er de vinger niet achter krijgen, wat je anders kan doen.

Dan is deze workshop iets voor jou.

Je bent afhankelijk van factoren die je project van buitenaf beïnvloeden. Je werkt samen met bewoners, samenwerkingspartners en soms is het een hele tour om zelfs je eigen collega’s van een andere afdeling mee te krijgen. Dat alleen al maakt het project tot een uitdaging.

Maar er is meer. Uit gesprekken die ik heb gevoerd met 30 projectmanagers bleek dat er acht gebieden zijn die van invloed zijn op het laten slagen van je project. Als een van die bouwstenen ontbreekt in je project, dan lukt het niet.

Het kan ook zijn dat de acht bouwstenen wel zijn ingevuld, maar nog niet op de juiste manier. Ze beïnvloeden elkaar namelijk onderling. Dat verklaart mede waarom onze projecten soms zo ingewikkeld zijn. Stel je werkt in een wijk waar de deuren gesloten blijven als je aanbelt, dan heb je andere teamleden, budgetten en processen nodig om je resultaten te behalen, dan wanneer je werkt in een wijk met krachtige bewoners. Dus als jouw project stagneert, kan het zo maar zijn dat jij een aanpak hebt gekozen, waarbij de onderlinge samenhang tussen de bouwstenen nog niet helemaal klopt.

Dat maatschappelijke projecten complex en ingewikkeld kunnen zijn, betekent allerminst dat je er geen grip op kunt hebben. Integendeel.

Als je een aanpak ontwikkelt waarin de acht bouwstenen in samenhang een plek hebben en dat ook nog eens doet op een manier die past bij zowel je project als bij jou als projectmanager, dan is de kans groot dat jouw project gaat lukken. De P8® Projectaanpak leert je hoe je dat kan doen.

waarom ik de P8® Projectaanpak heb ontwikkeld?

Ik heb ruim 15 jaar gewerkt als projectmanager aan maatschappelijke projecten zoals herstructureringsopgaven, maatschappelijk vastgoed en bewonersbedrijven. Daarnaast heb ik een drietal sociale ondernemingen opgezet. Dat ging niet altijd vanzelf. Sterker nog: ik heb er lang over gedaan om mijn eerste project te laten slagen. Dat is de reden dat ik mijzelf ben gaan verdiepen in de vraag waarom maatschappelijke projecten lukken. Ik ontdekte dat er acht bouwstenen zijn die bepalen of een project lukt. Hieruit is de P8® Projectaanpak ontstaan.

Weten en begrijpen wat je moet doen, is niet hetzelfde als doen. Je herkent vast de situatie waarin je rationeel heel goed weet dat je een bepaalde stap moet gaan zetten, maar dat iets je tegenhoudt om die stap te maken. Jouw gedrag als projectmanager is daarom van cruciaal belang voor het laten slagen van je project. Toen ik dat ontdekte, ben ik me gaan verdiepen in wat maakt dat sommige projectmanagers in staat zijn om resultaten te boeken en anderen niet. Die inzichten maken een onlosmakelijk onderdeel uit van de P8® Projectaanpak en hierover heb ik het boek Projectmanagers geheimen geschreven.

Er voor zorgen dat je project gaat slagen doordat je een aanpak ontwikkelt die zowel bij je project als bij jouzelf past, dat is waar ik je bij kan helpen.

Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

Met veel plezier heb ik voor de gemeente Haarlem samengewerkt met Mariëlle de Groot. Zij heeft veel ervaring met het opzetten van samenwerkingstrajecten tussen gemeentes, welzijnsorganisaties, bewoners en andere partners in de stad, zoals het opzetten van bewonerscoöperaties in wijken met sociale uitdagingen. Met veel daadkracht en betrokkenheid bijt zij zich vast in al deze aspecten om het project tot een succes te brengen!

Mieneke Zijlmans
Gebiedsverbinder Haarlem Oost | Gemeente Haarlem

Dit gaan we doen

 

Wat gaan we doen tijdens de workshop?

  • Je maakt kennis met de P8® Projectaanpak. Je krijgt inzicht in de acht bouwstenen die bijdragen aan het laten slagen van je project.
  • Je kijkt vervolgens door de bril van de P8® Projectaanpak naar jouw project en onderzoekt welke bouwstenen je al hebt ingevuld, welke deels zijn ingevuld en welke ontbreken. We kijken ook of de onderlinge samenhang van de acht bouwstenen klopt en of je aanpak dus past bij jouw project.
  • Je leert zien welke rol jij zelf speelt bij het behalen van de gewenste resultaten en wat je zelf kunt doen om die invloed te vergroten?
  • Je ervaart aan de hand van een oefening hoe je in de praktijk werkt met een bouwsteen uit de P8® Projectaanpak, het onderdeel Projectteam.

Er is tijdens de workshop voldoende ruimte om vragen te stellen. Ik werk altijd in kleine groepen tot maximaal 5 personen, waardoor ik zeker weet er dat er voor iedereen voldoende individuele aandacht is. 

Mariëlle heeft ons begeleid en ondersteund bij het opzetten van Oranjerijk. Mariëlle luistert goed naar je vraag en deelt vol passie haar kennis en ervaring. Daarnaast is ze echt steengoed met cijfers en het opstellen van een bedrijfsbegroting. Zeker een aanrader om je door haar te laten ondersteunen! 

Mieke Kox
Projectleider Maatschappelijke Dienstverlening | Gemeente Uden

Praktische informatie

 

Wanneer

Datum: woensdag 8 juli

Andere data: 25 augustus, 10 september

Tijd

Van 9:30 uur tot 11:30 uur

Hoe?

Online via Zoom. De toegangscode wordt je toegezonden na aanmelding.

Kosten

Deelname aan deze workshop is kostenloos.   

 

 

"De workshop was heel interessant, daar heb ik zeker van geleerd en nu toepassen."

Kees van Broekhuijsen
Parteon | Regisseur Vastgoed

Wat heb je aan de 

P8® Projectaanpak?

 

Alle maatschappelijke projecten zijn anders en vragen om een maatwerkaanpak. Om een keuze te kunnen maken uit de verschillende aanpakken die er bestaan is het handig om te weten welke elementen bijdragen aan het laten slagen van je project en hoe ze onderling met elkaar samenhangen. De P8® Projectaanpak geeft je dat inzicht.

Door met de bril van de P8® Projectaanpak te kijken naar jouw project, zie je op welke gebieden je op koers ligt en waar jij verbeteringen aan kunt brengen waar je direct mee aan de slag kunt in je project.

Tijdens de workshop doen we een oefening waardoor je zelf gaat ervaren of het werken met de P8® Projectaanpak bij jou als persoon past.

De P8® Projectaanpak kan je daarnaast helpen om een beeld te krijgen van hoe het volgende professionele niveau dat jij als projectmanager wilt bereiken, er uit ziet.

 

veelgestelde vragen

Wanneer is een project een maatschappelijk project?

Of je nu werkt aan een renovatieproject met bewoners, betrokken bent bij een herstructureringsopgave, aan de slag gaat met een energietransitie, een wijkplan maakt, een opgave hebt om een innovatieve oplossing te vinden voor het bestrijden van armoede, een buurthuis beheert, een bewonersbedrijf opzet, of een sociale onderneming runt, voor al deze projecten en initiatieven is de P8® Projectaanpak bruikbaar. Die projecten zijn inhoudelijk en wat betreft context zeer verschillend. De bouwstenen die je nodig hebt om deze projecten te kunnen realiseren, zijn in al deze projecten echter vergelijkbaar.

Ik ben geen projectmanager maar werk wel aan een maatschappelijk project. Kan ik ook deelnemen?

Ik werk bij voorkeur met projectmanagers die zelf een project leiden of zich klaar aan het maken zijn om dat binnenkort te gaan doen. Als je twijfelt neem dan even contact met me op zodat ik kan kijken of het bij jou past.

Kunnen alleen projectmanagers die werken bij gemeentes en woningcorporaties deelnemen?

Je bent ook van harte welkom als je als projectmanager, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een welzijnsorganisatie, adviesbureau, bewonersbedrijf of sociale onderneming.

Ik heb een project dat dreigt te stagneren. Is de workshop dan ook voor mij geschikt?

Ja, de P8® Projectaanpak helpt je om erachter te komen waardoor dat komt en geeft je een richting waar je kunt gaan zoeken voor de oplossing.

Ik heb op dit moment geen concreet project om handen. Kan ik dan toch meedoen?

Om het meeste uit de workshop of coaching te kunnen halen is het belangrijk dat je een project hebt waar je over na kunt denken. Dat mag ook een project uit het verleden zijn, waarop je wilt reflecteren of een project waar je nog aan moet beginnen.

Wil je meer weten over de workshop P8® Projectaanpak, stuur me dan een bericht via Whatsapp (06-25534578) of een e-mail via info@marielledegroot.nl. Ik neem daarna contact met je op.

Meer lezen over de

P8® Projectaanpak?

De praktijkverhalen uit Projectmanagers Geheimen laten je zien wat er achter de schermen van maatschappelijke projecten gebeurt. Met de praktische handvatten in dit boek kun je direct aan de slag.

Designed & developed by Dream Brand