Als je een project aanstuurt waarvan de inhoud en valkuilen je bekend zijn, dan laat je je niet zo snel van je stuk brengen. Hoe anders is dat als je werkt aan een project dat volledig nieuw voor je is? Je kan je dan behoorlijk onzeker voelen. Of je hebt zo weinig vaste grond onder de voeten, dat de kans groot is dat jij heel lang bezig bent om te ontdekken hoe je dit project moet aanpakken. Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je weet dat je op de juiste weg bent?

Bewezen strategieën

In zo’n situatie helpt het om te kijken naar goede voorbeelden van andere projecten. Door op zoek te gaan naar aanpakken die bij andere projecten werkten vergroot jij je kans op succes. Je maakt dan gebruik van ‘bewezen strategieën’ en kan leunen op de succesvolle (en minder succesvolle) ervaringen van anderen.

De acht bouwstenen van een maatschappelijk project

Maar hoe vind je nou zo’n ‘bewezen strategie’? Dat kan best tijdrovend zijn. Ik heb daarom wat huiswerk voor je gedaan en aan 30 projectmanagers gevraagd waarom hun maatschappelijke project is geslaagd. Daarnaast ben ik ook terug gaan kijken naar de projecten waar ik zelf bij betrokken was. Door al die verhalen te combineren ontdekte ik dat maatschappelijke projecten altijd bestaan uit acht bouwstenen, namelijk:

  • Participanten
  • Partners
  • Probleem
  • Plan
  • Proces
  • Pecunia
  • Projectteam
  • Projectleider

Dus of je nu werkt aan een renovatieproject met bewoners, betrokken bent bij een herstructureringsopgave, aan de slag gaat met een energietransitie, werkt aan een wijkaanpak, een ontmoetingsplein ontwikkeld of een wijkbedrijf realiseert, deze bovenstaande bouwstenen komen terug in al deze projecten. Zelf als de projecten inhoudelijk heel verschillend zijn.

Zelfverzekerd aan je project werken

Die acht bouwstenen kan je dus goed gebruiken als leidraad voor het ontwikkelen van een aanpak voor jouw project. Je kan daarmee gericht op zoek gaan naar werkwijzen die werkten bij anderen, je weet waar je naar op zoek moet. Zo verlies je geen energie meer aan activiteiten die niet bijdragen aan het resultaat en kan je werken aan je project vanuit een ‘powersafe modus’. En juist die combinatie van weten wat je zoekt en geen onnodige energie verspillen, maakt dat je je een stuk zelfverzekerder en relaxter gaat voelen als je met een project bezig bent dat volledig nieuw voor je is.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!